Witam moja Honda Pantheon 125 4t 2004 nie odpala po uruchomieniu autodiagnostyki odczytuje 2 dlugie i 3 krótkie mignięcia czyli bląd 23 - jedynie co znalazlem to że to sonda lambda ale sa dwa takie kody blędów na forum:
21
engine operates normally
faulty oxygen sensor
23
engine operates normally
Faulty oxygen sensor heat element
jaka jest różnica między nimi
dziękuje z góry
dla ciebie żadna bo oznacza wymianę sondy lambda.
21 to kod błędu samego czujnika tlenu
23 to kod błędu jego grzałki
robi to samodiagnostyka poprzez mierzenie oporu elektrycznego obwodu grzałki podczas inicjalizacji. Wiec albo jest coś z kablem albo grzałke sondy szlag trafił. Ale to element niewymienny, nienaprawialny i jest razem z sondą.
Czy ta sonda lambda może być przyczyną tego że nie chce odpalić? mechanicznie jest 100% ok wymieniony był też czujnik impulsator
nie. lambda nie ma wpływu na odpalanie
Aha, Silnik jest po remoncie wszystko sprawdzone, rozrusznik kręci, paliwo dochodzi, skłaniam się w kierunku sterownika silnika ?
mnie pytasz? ja go nawet na oczy nie widziałem.
A jest iskra na świecy ? bo może po prostu moduł/cewka
Iskra jest wszystko niby jest ok a nie odpala, nie ma w tym skuterze czegoś takiego jak jakaś blokada antykradziezowa jak immobilajzer ? dzieki
Witam
Odpalił po wymianie świecy i dluzszym hełtaniu, tylko zdycha odrazu na wolnych obrotach po dodaniu gazu wszystko jest ok . Mysle ze to moze byc stare paliwo zatankowany do pelna jakies pol roku temu i tak stal az do dzis lub ta nieszczesna sonda lambda ktorej blad wywalil komputer co o tym sądzicie?
honda na 15 miesięcznym paliwie w baku odpala od kopa. nie tu szukasz.
To co sonda lambda? Czy moze cos podpowiesz? Na paliwie odpala ale nie trzyma obrotow
a ten co robił remont nie odpalał tego silnika?
Skuter byl kupiomy nieodpalajacy zmieniony wal i impulsator dopiero teraz odpalilismy go pierwszy raz
wymień sonde i patrz co bedzie. i tak cie nie minie