Honda CBR 125

Ehhhh…

Cebra StoDwudziestkaPiżtka… Dno totalne dla mnie… Co prawda, chciałbym wystartowałw pucharze, ale tak czy siak, dla mnie to rower, silnik 4t jest beznadziejny przynajmniej w tej hondzie…Oczywiście można ją odd?awiż:) Polecam Wrze?niowe wydanie Motocykla:) Jest tam porównanie StoDwudziestekPiżtek:) Miżdzy innymi Cebry i nowej Mito:)

Ja czytałem ten motocykl. Pierwsza Yamaha potem CBRa potem aprilka potem mito i na końcu kymco

Jestem zainteresowany kupnem CBR 125 i w związku z tym mam parę pytań:
1. Czy te motocykle są w jakiś sposób fabrycznie blokowane, tak, aby spełnić homologację na kat. A1?
2. Jeżeli tak, to na jakich częściach są blokady, gdzie można je zdjąć i za ile? Czy nie ma z tym problemu?
3. Jaki przebieg jest generalnie uważany za znaczny? Ile taki motocykl przejedzie zanim będzie trzeba zrobić remont. Czy 10000km na ~4 letnią CBR’kę to dużo?
4. Ile mniej więcej warta jest CBR 125 z przebiegiem ~10000 km rok produkcji 2004 lub 2005?

1. Blokowane raczej nie są bo 15 koni miesci się w wymaganiach do 125
    2.
    3. Dla takiego sprzetu (czyt 4t) 30tys to nawet nie jest duzo o ile moto nie było katowane
    4. Okolo 6-7k

Witam
Zauważyłem że w tych hondach były montowane dwie skrzynie 5 i 6 biegowe. Czy te skrzynie biegów się czym różniły chodzi mi o prędkość i przyspieszenie. Czy to jest tak że ta 6 biegowa skrzynia jest wydłużeniem 5 biegowej po to żeby motocykl miał lepsze przyspiesznie czy to jest jakaś blokada. Gdzie i do jakich hond cbr 125 były zakładane 5 a gdzie 6 biegowe skrzynie biegów, mam na myśli wersje, kraj pochodzenia itp.
Pozdrawiam

Jeśli chciałbyś coś z moto 125cc, to polecam:
*4t - Yamaha R125
*2t - Aprilia RS 125

Na pewno Apka jest lepsza od mito.

Tu masz porównanie Apki i Yamahy:
http://forum.jednoslad.pl/viewtopic.php?t=3562

Witam
Te motocykle które podałeś są bardzo dobre, ale mają jedną wadę, mianowicie są drogie. A tak w ogóle to mam pytanie: Ile potrafią przejechać takie 125 4t i 2tą W sęsię ile tysięcy kilometrów, raczej mowa o jeździe turystycznej a nie katowaniu silnika i ciągłej pracy na wysokich obrotach? Macie może jakieś doświadczenia, znacie kogoś kto przejechał bardzo dużo na 4t i 2t kilometrów? Bo chciałbym kupić jakąś 125 ale nie wiem czy mogę kupić taką co ma trochę już nabite kilometrów.
Pozdrawiam

2T ( 20-25kM ) - tłoki do wymiany co 20k-40k kilometrów a silnik trochę bardziej zaczyna się sypać nawet dopiero po 80k-100k
2T ( 30-35kM ) - tłoki do wymiany co 10k-15k kilometrów a silnik zaczyna mhm może po 50k-60k
4T ( 15kM ) - nooo na tym dość trochę objeździsz :smiley: dokładnie nie wiem bo się 125ccm w 4T nie interesowałem bardziej … ale na 99% są dużo dużo dużo bardziej wytrzymałe ;]

co do cbr to powiem wam tak :wink: mój kumpel ma model 2007/2008 ten po liftingu sobie nie samowicie chwali w porównaniu do 2t jego model jest juz na wtrysku i po liftingu na nowym przodzie i ma około 20km :stuck_out_tongue: wspominał ze jeździ bardzo przyjemnie v max to 135 ze znosnym przyspieszeniem (ja jeszcze nie miałem okazji jechać) wiec :wink: myślę ze wcale nie tak złe chociaż oczywiście 2t jest o wiele szybszy :slight_smile: ale cbr znów koszty utrzymania idą w dół w porównaniu do rs chociaż osobiście sam bym nie kupił cbr :wink: na następny sezon zamierzam się przesiasci na rs albo nsr

Jak nie katujesz 2T to przejedziesz na RS (w moim wypadku) 200km + 50km rezerwy to tak przy max ekonomicznej jezdzie czyli małe obroty a szybkość ok 120km/h Jednak przy ostroj jeździe czyli ciągnąć ją do 11tyś i V-max 170km/h (co prostka) to już 150km zrobisz na baku + rezerwa.

Z tym przyspieszeniem to co kolega opisywał te YZF i RS to RS ma dokładnie 6,5s-100km/h (mierzyłem) ;]
YZF mi się podoba pod względem silnika ma strasznie elastyczny i w sumie moc nie jest zła na miasto, więc jak ktoś mieszka w mieście(duzym mieście) to kupujcie YZF albo jak wolicie coś mniejszego i wąskiego to CBR :slight_smile:

Witam
Mam następne pytanie: czy jak bym kupił taką CBR 125 która ma przebieg 30000tys km to ile by wytrzymałaż Czy pojeździłbym jeszcze na niej drugie tyle? Czy ktoś z was orientuje się ile by kosztówały części np.: tłok, zawory, wałek rozrządu, napinaczł Czy taki silnik który ma tyle nabite tych kilometrów nie ma już zużytej tej zębatki która steruje łańcuszkiem rozrządu? Bo nie chciałbym mieć czegoś takiego że kupiłem sobie motor pojadę sobie gdzieś dalej i rozwali mi się rozrząd, albo inny podzespół.

Co do części ci nie odpowiem ale przebieg 30k to dla niej nie tak dużo … w DT 125 ( 2T 25kM ) tłok wytrzymuje 20k-40k ( silnik 80k-100k ) kilometrów a co dopiero w takim 4T …

tajniak0 napisał:

Witam
Mam następne pytanie: czy jak bym kupił taką CBR 125 która ma przebieg 30000tys km to ile by wytrzymałaż Czy pojeździłbym jeszcze na niej drugie tyle? Czy ktoś z was orientuje się ile by kosztówały części np.: tłok, zawory, wałek rozrządu, napinaczł Czy taki silnik który ma tyle nabite tych kilometrów nie ma już zużytej tej zębatki która steruje łańcuszkiem rozrządu? Bo nie chciałbym mieć czegoś takiego że kupiłem sobie motor pojadę sobie gdzieś dalej i rozwali mi się rozrząd, albo inny podzespół.

To zalezy też od tego, jak poprzedni właściciel/e się z nim obchodził/li

Ja mieszkam na wsi, tzn. nie wieś, że same stodoły (nie ma żadnej) :569:
Za rok będę miał 16 lat i chce RS.
Teraz RS są piękne (te 2007 i nowsze), więc za rok taka rocznik 2007/2008 będzie o wiele tańsza.

Ogólnie pytanie się ile dany silnik wytrzymuje jest zbędne, bo każdy jest inny, możesz trafić na taki co 100k wytrzymuje lub taki co 50k, nie ma reguły, tak samo z właścicielem , każdy jeździ inaczej .
Więc jeśli np kupujecie 2T i on ma przebieg ok 20tyś to najlepiej zainwestować parę groszy na nowe uszczelki, tłok i płyny i znowu długo pośmigacie, a w 4T tak samo nic się nie stanie, a tylko możecie polepszyć.

Pare groszy, to lekko powiedziane :mrgreen:

Lecz lepiej od razu kupić te części i mieć spokój, niż później mieć rozwalony cylinder przez tłok, czy co tam innego jeszcze :wink:
Wtedy to są koszta :573:

Jeśli kupisz motorek za 6tyś to na te części wydasz tylko 700zł , czyli tłok 350zł + płyny 100zł + uszczelki 150zł + robocizna. Więc cena motorku do ceny części to grosze