Gilera Runner czy Peugeot Speedfight 2 ?

Witam, takie pytanie jak w temacie … Prosze o wypowiadanie się osób które miały styczność z tymi skuterami :slight_smile:

PS: Który z tych skuterów jest większy ? :stuck_out_tongue:

Jak chcesz wielkość runnera zobaczyć to wbij do mojego tematu co mam w podpisie. Ja mam 195cm wzrostu. Na brak miejsca w runnerce nie narzekam. A co do wyboru skuterów to pod jakim kątem patrzysz na sqter ? Do jazdy po miescie? na sportowo? dalsze wypady?
Ja ci mogę z miejsca polecić runnera ponieważ do silnika bardzo łatwo dostaniesz części zarówno do tuningu jak i do ewentualnych napraw (chociaż często się nie psuje).

Ja miałem speeda swego czasu, nic specjalnego. Wahacz - jeden z większych minusów. Czasami jakiś wypadek nawet niewielki i krzywi Ci całą ramę. Silnik też nic specjalnego, tyle, że ładnie wygląda.

Gratuluję odpowiedzi. Nie wciskasz kitu tylko piszesz swoją prawdziwą opinie. Podejrzewam że ktoś inny by pisał że to zaje***** sqter bo go ma itp. Szacun
Wino

Głównie jako skuter sportowy i na dalsze wypady ;x Obydwa te skutery mi odpowiadają więc czekam na dalsze wypowiedzi. Dzieki PodLy i Wino za pomoc.
Z tego co przeczytałem to speed waży 90/95 kg a runner 104/120. To prawda?

Jakie mniej więcej prędkości osiągają bez blokad te skutery … (bez żadnego tuningu)

No to ja ci powiem że runner na dalszą trasę jest dobry ponieważ jest duży (nie wiem jak speed). Ale moim zdaniem już kolega powiedział o peugeocie argument który raczej zniechęca do zakupu. W runnerze co najwyżej będziesz musiał wymienić uszczelki w przednim zawieszeniu bo chyba większośc runnerów ma cieknące lagi.
Co by ci tu jeszcze napisać ? hmm A może ty masz jakieś pytania ? Zadaj a my się postaramy na nie odpowiedzieć

Prędkośc hmm, jak niezajechany zdrowy egzemplarz runnera to coś około 80 (chyba nawet trochę więcej powinien jechać). Runner na wtrysku do 90 dolatuje

Speedfight i sport to złe porównanie… :stuck_out_tongue:
Na każdym zakręcie pokonywanym szybko modlisz się żeby wyjść z niego cało :slight_smile:
Wahacz jest tak potworny że po prostu nawet na nierównym asfalcie skuterem miota… a jak wjedziesz na nierówną powierzchnie to rzuca niesamowicie :stuck_out_tongue:
Silnik też nie jest rewelacyjny :slight_smile:
Co do komfortu to twarda kanapa i jak dla mnie złe zestrojenie zawieszenia… twardy tył miękki przód… masakra… Tak jak już PodLy napisał lekki wypadek i wystarczy że jedna tulejka się skrzywi a po dupie dostaje cały skuter.
A do tego skuter śmiesznie składa się w zakręt :stuck_out_tongue: masz wrażenie jakby się miał zaraz złamać :slight_smile:
Aha no i kwestia taka bardzo śmiećszna… Peugeot nie pomyślał na dobrą sprawę o zabezpieczeniu kradzieżowym… chodzi mi o schowek… otworzysz go każdym, ale to każdym kluczykiem skuterówym xD a jeżeli nawet nie to od spodu jest taka wielka klapka którą wyciągniesz ręką i wszystko w środku jest “Twoje”
Co do Runnera to jestem całkowicie za :smiley:
Nisko położony środek ciężkości przemawia za wykładaniem się w zakręty :slight_smile: Bardzo duży i komfortowy skuter przy czym rewelacyjny silnik daje świetne osiągi :slight_smile:
P/G jest już legendą :slight_smile: Symbol niezawodności oraz podatności na tuning (przy ogromnej efektywności)
PzdR :slight_smile:
Opinia bardzo obiektywna :slight_smile: z punktu widzenia “mechanika” (miałem okazje kilka razy grzebać i wielokrotnie jeździć w charakterze testu :P)

Pamiętam jak wszyscy chwalili dopiero speeda, a teraz sama krytyka w jego kierunku xD Co do tego wachacza w spedzie to jedni uważają to za wade inni za zalete :stuck_out_tongue:

Dzięki wszystkim za pomoc, dalszymi wypowiedziami nie pogardze ;s

Już nie chodzi tutaj o wychwalanie czy krytykowanie, po prostu chcemy Ci przedstawić obiektywną opinię na temat tych obydwu skuterów :slight_smile:
Wg mnie Peugeot jest fajnym skuterem, lecz 2 chyba najważniejsze rzeczy odradziłyby mi kupno tego skutera… wahacz który jak dla mnie jest masakryczny… silnik… może nie jest zły, ale porównując z P/G wypada blado :slight_smile:

a ja powiem żę silnik mogłbym chwalić bo mocne silniki i nie zawodne ,jaką mają wade?? To to że seryjny cyl trzyba max 22-23 tys, speed jest ładnym skutem ale żeczywiście ten wahacz… nie wiem co autor tego porjektu miał na myśli ale ok… to tak jak by przy lini prowadzenia zemdlał i ołówek mu tak poleciał ,potem zinterpretowali to jako wachacz;p nie wiem czy to możliwe ale proponował bym ci dac lagi powiedzmy od vivki.
Runner: miałem okazje się nim przejechac (125ccm)
pierwsze wrazenie to jak bym jechał jakimś krązownikiem ale myśle ze to kwestia przezwyczajenia i takie mam wrazenie ze speed to na miasto a runner na długie trasy bo krązownik ale bardzo wygodny

ale proponował bym ci dac lagi powiedzmy od vivki.

Bez problemu wchodzi półka ze sztycą i lagi z Jetforce :) Z tym że przód wygląda jak na szczudłach :)

Xuts jeśli masz brać Runnera lub Sppeda 2 to się nie zastanawiaj … Speed2 ma silnik słąbo podajny na tuning :-/ i po za tym jakiś dziwny jest . prowadzi się tak jakoś sztywno :lol: i w ogóle nie jest wygodny… ale proponował bym Ci się jeszcze zastanowić nad tymi skuterami
a) Yamaha Aerox -> wiem że jest ich dużo no ale może w twoich okolicach jest ich mało bo akurat u mnie nie ma wcale :smiley: ]
b) Piaggio NRG
c) Peugeot JetForce -> oczywiście gaźnik :stuck_out_tongue: i co najważniejsze ma zupełnie inny silnik niż SF2 i inne Pugi :slight_smile:

co do speeda to nawet on idzie bo zadbany wyciąga w granicach 95km/h aby to zawieszenie jest jakieś takie inne tak jak skrecasz to jak by miał się złamać

seria 95km/h <lol2> chyba ze licznikowe. Bierz runnera lepszy silnik i lepsze osiągi (gaźnik seria t o17.5 w nowszych modelach) fajnie wygląda, i w ogóle niema co porównywać ;]

Wersja na wtrysku 95 może latać :slight_smile:

Ja bym poradził brać runnera jest to bardzo komfortowy skuter fakt że jest duży a długie trasy wręcz idealny duży bak chyba ponad 11 litrów to już jest jak na skuter 50ccm naprawdę sporo runner wygląda bardzo fajnie bak przed nogami to mi się najbardziej podoba wiadomo że do stuntu się raczej nie nadaje z wiadomych przyczyn.
Speed jest bardzo ciekawy optycznie jak dla mnie jego stylistyka te lampy są mega ale ten wachacz to porażka zauważ że są takie projekty że do speeda wsadzają lagi ale to wygląda jak na szczudłach tak jak Wapster powiedział.

wiadomo że do stuntu się raczej nie nadaje z wiadomych przyczyn.

Na wszystkim się da xD
Ale jak już tak patrzeć to ani jeden ani drugi się do stuntu nie nadaje :)
Runner - wagą i gabarytowo, speed - przednia zawiecha wyjątkowo delikatna jest :)

kondziopl3 napisał:

seria 95km/h <lol2> chyba ze licznikowe.

napisałem około bo mój kolega tyle wyciągnął licznikowo.

a co do tych dwóch skuterów to i tak bym wybrał runa bo jest według mnie lepszy silnikowo czyli bardziej podatny na tun ,wytrzymalszy itp.