Gaźnik podciśnieniowy - plastik/metal - różnice

Witam.
1. Jaka jest różnica między gaźnikami podciśnieniowymi z plastikowym a metalowym dekielkiem zakrywającym membranę z przepustnicą? Czy to tylko sprawa producenta z czego to zrobił, czy różnią się czymś zasadniczo? Gdzies czytałem, że te z metalowym dekielkiem mają jakąś pompkę przyśpieszającą i w czasie dodania gazu nie ma "dziury" w przyśpieszaniu. To może być prawda, że jeden to ma a drugi nie?
2. Gdzieś widziałem wpis, że można ściąć ten słupek w dekielku od środka, żeby przepustnica miała większy ruch w górę; to ma jakiś sens czy to tylko wymysł "bo tak będzie lepiej"?
Pzdr.

Dość trudne pytania zadajesz. Znowu. ;-)
*
Plastikowego słupka nie należy nigdy ścinać według własnego widzimisie. Dlaczego? A dlatego, że jak iglica w gaźniku sobie kiedyś *wyskoczy* z deka wyżej przez taki właśnie zabieg to nie masz po tym już żadnego nadzoru nad swoim silnikiem. Prawie. Idzie... żywym ogniem i pomoże wtenczas tylko odcięcie zapłonu... kluczykiem, stopką boczną, itd.
*
Kup taki, jakiego jeszcze nie masz i sam sobie porównasz w realu. I może nawet jakiś artykuł tutaj napiszesz na ten temat.
RZECZOWY raczej. W rzeczy samej.

Hej.
Zadaję, bo chcę conieco dowiedzieć się o konstrukcjach silników i ich odmianach. Nie chcę być tylko typem "siądź, zapal i jedź" ;-) . Wolę wiedzieć na czym stoję (siedzę :) ) i wiedzieć jak rozwiązać ew. problemy. A moja ciekawość jest spora. Raz to ciekawość, innym razem jest/będzie to problem którego nie wiem jak rozwiązać. Cieszę się, że jest dużo ludzi chcących pomóc.
Dzięki za odpowiedź.
Ciąć słupka nie mam zamiaru - zawsze wychodzę z założenia, że producent robi z reguły lepiej (od czegoś ma w końcu inżynierów i konstruktorów) - , pytałem o ten słupek, bo trafiłem gdzieś na "poradę" dot. tuningu, żeby "odciąć ten króciec" - wydało mi się to idiotycznym pomysłem; stąd pytanie. Kupować innego nie będę mając swój sprawny; chciałem tylko wiedzieć - w razie czego - czy to i to to to samo.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.

"Wolę wiedzieć na czym stoję (siedzę :) )"
A nie wolałbyś jechać :):):)

Jadę, ale siedzę NA gaźniku :-D .

Berg napisał:

Jadę, ale siedzę NA gaźniku :-D .

Że zadkiem gaźnika nie urwiesz;)