Gaźnik do cylindra 70 ccm.

planuje kupić cylinder 70cc do mojego skutera ale nie chcę wymieniać gaźnika ,bo spalanie i te sprawy.Czy można przy takiej pojemności pozostać przy starym i czy muszę wymieniać wał na wzmacniany?

Jaki silnik 2t czy 4t ? jaki przebieg skutera?

Przebieg nie ma tu nic do rzeczy, wał przydało by się wymienić, bo seryjny prędzej czy później się ukręci przy zwiększonej pojemności.
Możesz zostać, ale osiągniesz lepsze rezultaty z gaźnikiem o powiększonej gardzieli ;)

Podobno wiekszy gaźnik minimalnie obniża spalanie i wygładza pracę silnika. Z moich obliczeń wynika, że powinieneś dać 19. Jednak są to moje rozwazania teoretyczne i niech wypowiedzą się znawcy praktyczni.

skuter to chińskie 2t.A co do gaźnika to 17-17,5 by nie wystarczył?
Jaka powinna być dysza paliwowa w standardowym gaźniku? silnik 1e40qmb podróba minarelli na wale 16mm

proszę o odpowiedź!!

U mnie dysza w standardowym skuterze 2T to 74. Kumpel w standardowej Yamaszce Jog miał 62. Średnicę jaką masz obecnie pomnóż przez 1,175. Otrzymasz mniej więcej taką jaką powinieneś włożyć po zmianie na 70. Dobrze jest mieć zestaw dysz testowych i trochę czasu i cierpliwości na dłuższą zabawę, która jednak się opłaca.

wyszło mi 81,075 bo dysze mam 69

Kisiu to u mnie zgodnie z twoimi wskazówkami po obliczeniu z dyszy 85 wychodzi mi coś koło 100 jak zmienię cylek na 70cm,nie za dużo?

Nie wiem czy za duzo. To wszystko to teoria. W praktyce może być inaczej ale dysze 100 istnieją, Hugo. I po coś są. Standard razy 1,175 a wzięło się to z podzielenia średnicy cylindra powiększonego przez średnicę cylindra standardowego. Moze źle myślę.