Siemka !!
Ostatnio zabrałem się za tuning mojego Suzuki Zillion,
Puki co założyłem:
Wydech IXIL SPORT CHROM
Sprzęgło RMS Racing PRO 110
Wario Malossi Multivar 2000
Pasek Klevar Malossi
Sprężynki Sprzęgła zielone i niebieska sprężyna centralna
Rolki 4,5g
GazBox Malossi
Mam jeszcze do wymiany cylinder i kilka drobiazgów (które już mam), ale póki co zatrzymałem się tu, ponieważ wymieniłem także gaźnik na Arreche 17,5 i tu się pojawia mój problem . . .
W starym oryginalnym gaźniku miałem czujnik (przypuszczam że jest to czujnik temperatury do elektrozaworu, ponieważ ssanie mam elektroniczne) jest on wkręcony do gaźnika i przypięty jest do niego (na wsuwce) taki żółty kabelek i osobno dodatkowa masa. W nowym czegoś takiego nie mam Wszystko pasuje, elektrozawór, wchodzi elegancko, blokada pasuje, ale coś mi to nie działa :((
Jak silnik jest zimny to muszę go pokopać z 5 min żeby zapalił, ale zauważyłem że jak zatkam mu ręką wlot od filtra powietrza to jakoś lepiej łapie . . .
Czy ktoś z was miał podobny problem, albo wie jak go rozwiązać ?? Może trzeba ten kabelek gdzieś połączyć, albo coś ??, a i jeszcze jedno jak ten kabelek podłącze to starego gaźnika to i tak to niewiele daje i tak nie chce zapalić . . .
Wydaje mi się że coś jest nie tak ze ssaniem, z opisu wynika że masz automatyczne a gaźnik jakie małą
Może poprostu gaźnik jest na ssanie ręczne, a ty go nie podłączyłeś.
Ssanie mam automatyczne, i według zapewnień sprzedawcy, gaźnik jest właśnie pod automatyczne.
A może źle je podłączyłeś?? Podłącz pod aku i sprawdź czy działa
Dołączam fotkę starego gaźnika z czujnikiem, no a nowy to jest Arreche 17,5
Myślę, że niema tam co źle do podłączenia . . . Elektrozawór jest włożony do dziury i zablokowany, noi ten żółty kabelek nawet jak przypne do starego gaźnika (do czujnika) to i tak to niewiele daje
ja musiałem kupić nowe ssanie bo nie działał na seryjnym
a jakie miałeś objawy ?? też miałeś taki czujnik ?? jaki gaźnik masz teraz ??
wogule go nie zakładałem a miałem tej samej firmy co ty tylko ze 19mm poszedłem do mechanika zeby sprawdźił czy będzie pasowal i wogule i się okazało ze ssanie jest za małe bo pomiećzył i powiedzia ze jak będzie ciepły to zapali a jak zimno to bede go kopał i kopał wiec zamówiłem nowe ssanie i wszystko cacy
No właśnie, ale Ty miałeś Arreche 19, a ja mam 17,5. Nadal czekam na jakieś wskazówki :evil: Pozdro !
a co to za róznica 1,5 mm w te czy w tamte nie robi róznicy
Jak w osiągach robi różnice, to w elektrozaworze może też jest jakaś różnica . . .
ja zamówiłem ssanie od 17,5 do 21 mm , a ogułem ci odpala czy nie?
Odpala, tak jak już napisałem wcześniej, po jakimś czasie jak się go pokopie, albo jak ręką zatkam wlot od filtra powierza to lepiej odpala. A jak już się zagrzeje to “na dotyk” bez gazu bez niczego tylko, hamulec i rozrusznik. i ładne obroty ma i w ogóle, także gaźnik wyregulowany, no ale jak zimny to niechce palić
A ile dałeś za ten elektrozawór ???
[ Dodano: 2008-11-16, 09:48 ]
Siema !
Załączam schemat elektryczny na którym widać elektrozawór (według mnie to jest to)
Pomiędzy CDI-EINHEIT & ZUNDSPULE a WASSERTEMPERATUR-SCHALTER jest obiekt z dwoma kabelkami, gdzie jeden (właśnie żółty) idzie tak jakby do tego czujnika. Natomiast drugi kabelek idzie do PTC a to jest jakiś Termoelement . . . Więc by to się jakoś zgadzało . . . Ale co tu teraz z czym połączyć żeby to działało ??
A tak przy okazji tata wymyślił coś takiego :
żeby elektrozawór w ogóle odłączyć, więc iglica będzie zawsze na dole i zamknie mu ssanie, a na rurce od filtra powierza idącej do gaźnika zrobić ręczne ssanie . . . i w tym wypadku niebędzie regulowana dawka paliwa, większa lub mniejsza, tylko dawka powietrza . . . a zrobić to chcę w ten sposób żeby przez rurkę przepuścić jakiegoś metalowego czpienia i do niego (już w środku rurki) dospawać, przykręcić, albo dolutować jakiś okrągły np. pieniążek 5zł i zrobić w nim 2 dziurki . . .
I teraz tak jak przekręcę wajchą aby pieniążek zamkną rurke (O)-czyli w takiej pozycji patrząc do środka rórki (z perspektywy lecącego powietrza )
to powinien zapalić, a jak go obkręcę i dam tak: (-) to nie będzie blokował przepływu powietrza i powinien normalnie jeździć
Co wy na to ??