Witam od pewnego czasu neka mnie problem gdy jade sobie motorkiem wpewnym momecie stop tak jakbym przelaczyl kluczyk na 0 no to pruboje zapalic z rozrusznika nie da rady ruszyc, to z kopki a tu ku memu zdziwieniu w ogóle się nie da kopnac kopka jakgdyby zablokowana ale gdy ostygnie to da rade ruszyc i zapalic, neka mnie to od pewnego czasu lecz teraz zaczelo blokowac te kopke i się zastanawiam czy to nie puchnacy tlok ?
p.s proszę o szybka pomoc
bardzo możliwe ja bym rozebrał cylinder i zobaczył jak z gładzią cylka i pokusiłbym się o wymiane tłoka a jak będziesz rozbierał to spróbój gorącego i jak zdejmiesz głowice to zobaczysz być może że pierścionki się klinują od wysokiej temperatury ja tak miałem j(jeśli pomogłem piwo)
Sukces osiągniesz, jak zmienisz sam tłok, zanim cyl będzie się nadawał do szlifu/wymiany, ale prawdopodobne, że już jest do wymiany, jeśli to to.
Rozebrać gorący raczej się nie da… (trzeba to jakoś złapać).
Wyjmij, porób zdjęcia i pomożemy.
wiecie co dowalilem pacze teraz a tu brek oleju w pojemniku no ale dolałem odpowiczylem papke itd olej podaje i jest juz chyba ok. Kumel mi mowil ze dawnije z simku tez tak bylo jak oleju nie domiećszal. zobczymy czy to to :D, ale myslice ze warto to rozebrac i popaczec ? Boje się rozbierac bo raz z qmplem jak sciagalismy cyl to się piersciaki rozypaly
Już może być zarżnięty, jak Ci puchł… Już nie będzie jak dawniej…
ale mogę dalej jeździc ? bo na razie to smiga i niewidzę roznic
Zatrzeć możesz …
Rób jak chcesz. Ja (i pewno większość ) byśmy to zrobili - czyt. wymienili tłok
i tak niczemu nie zapobiegniesz, więc wg mnie można jeździć… Zatarciu się nie zapobiegnie (po takim potraktowaniu…)
Jedynie możesz zaoszczędził cylek… bo tłok już i tak do wywalenia…
Jakby co to oddasz do szlifu pod nowy tłok i tyle. A swoją stroną to jak mogłeś zapomnieć o dolaniu oleju? Nie masz kontrolkiż
własnie się franca zepsula no ale nie wiem właśnie wrucilem i przejechalem lacznie 65km i wszystko ok. Bog ma teraz moj cylinder w opacznosci
[ Dodano: 13-03-2009, 22:01 ]
czyli to ze się zatrze to jest pewne ? A wiem ze to bylo na forum ale czy z mineralnego oleju mogę zmienić na olej polsyntetyczny ? jak wygląda procedura zmiany oleju zeby bylo okej ?
Co do zmiany olejów to wiem tylko, że z półsyntetyka na pełen można zmieniać, ale nie odwrotnie
Ta kontrolka w keewayu często siępsuje - mój kumpel tak miał. Zgasł mu i nie ruszał, poczekał na mnie, podjechałem i oglądaliśmy to sięokazało, że nie ma oleju. Nalaliśmy do dozownika, trochę też do mieszanki wtedy i teraz śmiga bez zmian. Od tamtego czasu zrobił z 1000 km i nie narzeka na nic, chyba ostatnio cosbyło nie tak, ale wystarczyło wyregulować gaźnik. Najlepeij jeździj dalej, a jak się zatrze fezd to bierz 70 xDD albo ten do szlifu i tłok spasuj, np. Vertex.
Takie jest moje zdanie.
No, mi też ostatnio się ta kontrolka popsuła, ale na szczęście
ona się zaświeciła jakby nie było oleju. Jeździj na razie na tym cylku, a jak się zatrze to kupisz nowy i tyle.
qrcze mam nadzieje ze się nie zjebczy bo mysle do konca sezonu oblatac
a potem silnik mine :D. Ale to co mnie ciekawi to to ze w ogóle nie stracil mocy