Filtry stożkowe. Warto stosować czy jednak nie?

ja mam stozek polini gąbkowy :stuck_out_tongue: jak myslicie dbry on jests :slight_smile: bo probowalem zamontowac go w moim f-act cie i lipa bo zalozylem dysze 90 to zdychal na podkrecenie manetki a na dyszy 70 jechl do 30km/h i strasznie się dusil to jako mam dysze wsadzic zeby bylo jak należy :evil: i zebym poczul moc :lol: wkoncu na tym stozku :mrgreen:

A ja mam takie pytanie: po stuningowaniu skuterka (link TUTAJ) założyłem stożek Polini Air Box, lecz skuter był tak głośny, że nie dało się jeździć. Aktualnie mam RMS i rurę przedłużającą, lecz nadal jest głośno, wiadomo, ciszej niż Polini, ale nadal nie to. I tu pojawia się pytanie jaki jest najcichszy stożek dostępny na rynku? Lub czy jak zmodyfikują oryginalny filtr powietrze (musiał bym pomniejszyć puszkę z filtrem) to nic się nie stanie, można tak jeździć? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, sprawa decybeli jest dla mnie bardzo ważna. Pozdrawiam.

najcichsze stożki produkuje dopler ale możesz rozwiercić seryjny filtr ja tak mam i jeździ bardzo dobrze

Nitro napisał:

Ten wlot to nie powinien być połączony jakimś przewodem z czymś, czy to ma pozostać tak jak jest?:

u mnie tu jest podłączona rura, którą wlatuje powietrze do filtra, nie musiał byś jej mieć?, ale u mnie od tej rury idzie przewód do głowicy, więc nie wiem jak tam u ciebie, jaki masz ten skuter? sprawdź, czy do głowicy nie idzie ci przypadkiem jakiś przewód

stopakropa napisał:

jaki masz ten skuter

4t quest.

stopakropa napisał:

nie musiał byś jej mieć?

Nie musiał byś jej mieć?. Czy raczej powinienem? A ten wlot w tym przewodzie co już do gaźnika idzie. Przecież tamtądy lewe powietrze chyba będzie włazić :-( Co z nim ma tak zostać, czy jaką Edit: Znalazłem tą rurkę. od niej też biegnie odnoga, na której jest opaska, Gdzie podłączyć mam wężyk od tej odnogi?

A ja mam takie pytanie, kolega wcześniej podał link do AUKCJI właśnie się zastanawiam nad tym filtrem, podobno jest cichszy od wszystkich stołków no i podobno nie ‘‘ryczy’’ tak jak stożek, czy ktoś miał może do czynienia z tym filtrem? Pozdrawiam.

Nitro napisał:

Czy tutaj nie powinno być jakiegoś przewodu od tej dziury, bo ta rurka już prowadzi do samego gaźnika, a tędy jak tak zostanie może się dostawać lewe powietrze:

u mnie tu jest zatkane, ja na twoim miejscu też bym to zatkać bo ten przewód idzie z przefiltrowanym powietrzem do gaźnika, a jak wpadnie ci tam jakiśsyfek to może ci zatrzeć silnik, btw masz coś takiego u siebie?

stopakropa napisał:

btw masz coś takiego u siebie?

Mam to, tyle tylko, że jak miałem stożek to tam jakiś syf się lać jak, bo jak był ten stożek to poprzedni właściciel odpiął ten wał. Czyli tą szczelinę w łączeniu gaźnika z filtrem mogę zatkać, bo ty miałeś tak od seryjnego już skutera? A i dziś kupiłem jakiś specyfik do nasączenia filtrów z shella: Shell advance filter oil. I czy on jest dobry do nasączenia filtra, bo gość w motoryzacyjnym tak na oko mówi... Bo nie wiem czy to skoro w sprayu to nie do czyszczenia przypadkiem jest, jednak jak nasączyłem tym filtr to substancja jest bardzo kleista, więc dobrze chyba, bo będzie syf wyłapywać dobrze.

wiesz, ten wał który odchodzi od pokrywy wałka rozrządu, do nim wychodzi powietrze z silnika, bo dzisiaj go odpaliem i odłączyłem ten wał i wylatywało tym powietrze, a ten przewód który dochodzi do gaźnika to jakoś porządnie zatkaj żeby nic nie wpadło tam, żadna woda ani błoto

stopakropa,dziż założyłem filtr powietrza i tą rurę nie wpiąłem tam gdzie to na fotce jest, bo tam jest wpięty wąż co idzie od przekładni. Zostawiłem go luzem w głębi owiewek, gdzie jest raczej kurz, a większego syfu nie ma. Wyregulowałem gaźnik, chodzi teraz skuter o wiele ciszej i płynniej niż na stożku. Przejechałem tak 25 km jeszcze jakieś 7 km w deszczu i nic mu nie było, choć rurka nie jest nigdzie wpięta. Tutaj masz fotkę, że tam w to wpięcie wchodzi rurka od przekładni(sory za jakość, ale telefonem robione): A poza tym to dobry ten specyfik jest do tego? Bo na instrukcji nie ma po angielsku, ani polsku tylko niemiecki…

specyfik nie wiem czy jest dobry, ale wiem, że najlepsze są firmy K&N, która zajmuje się filtrami powietrza, ale to ma mały znaczenie, co do rury, to ty mówisz, o rurze od przekładni, czy od filtra powietrza, jeśli od filtra powietrza, to w sumie nie ma to wielkiego znaczenia, gdzie bo i tak ci to wszystko będzie przefiltrowane, a jeżeli od przekładni to chyba też niezbyt ważne (byleby się woda nie dostała)

Jeśli chcecie się doradzić tego czy tamtego to pomyliliście działy koledzy. Następne takie posty jak wcześniej nagrodze warnikiem :wink:

stozek… wszystko niby fajnie, lepsze osiagi, dzwiek… tylko lipa jak się zacznie po deszczu jezdzic:/

Od tego są puszki na stożkowe filtry :slight_smile: Kupisz jakis dobry typu malossi to powinna byc puszka w komplecie

co masz na mysli mowiac puszki? chodzi ci o oslone/obudowe ja mam airboxa i on ma obudowe…

witam

czy filtr polini air boc 37mm zagiet pod katem 30 stopni będzie pasowal do kymco super9, 2007 rok ?

bo znalazlem fotkę i chyba ten oles ma właśnie taki zagiety tylko nie wiem cz 32mm czy 37mm i nie psizcie zebym psozedl sprawdzić bo nie pojde gdyz skuter stoi trochę dalej ;/

http://img13.imageshack.u…2/lusterkok.jpg

Witam, ja mam coliberka 4t, cylinder 80cc, dysze 90, gaźnik oryginalny, i czy jest różnica między stożkiem o małej powierzchni a dużej ? Bo kupiłem stożek i jest dość duży, długości ma 14cm, i ciężko mi jest ustawić gaźnik, i czy jeśli wymienie go na mniejszy, krótszy, to czy coś to da ? Czy będzie łatwiej ustawić itd ? Czy będzie tak samo i to nie ma znaczenia ?

Jak stożek z allegro to to jest shit i go wyrzuć.

Jestem posiadaczem Kingway Yarox 2007 2t i mam pytanie, a odnosnie chce kupić filtr stozkowy ale nie wiem jaki i czy w ogole cos mi da a jezeli cos da to jaka dokupić do gaźnika dysze. Doradzcie. :slight_smile: :wink:

Jak nie masz żadnego tuningu to nic nie da…
Może trochę polepszy dźwięk ale to się nie opłaca