Filtr Stożkowy

Mam pytanie czy opłaca się kupić taki filtr ? http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5700920400
I czy ja mam średnice 35mm to mogę założyć stożek 38mm?
Bo do tego stożka jeszcze większe dysze kupiłem :D
Bo tamten normalny filtr jest już tak zużyty i trochę podziurawiony.

Opłacać się nie opłaca, bo nic nie daje a na dodatek w deszczu zassie wodę do gaźnika.

Opłaca się. Resztę już robisz na tzw. pałę, ale większości młodych to dzisiaj lata głębokim kalafiorem i to w dość szerokim zwisie, więc się z tym zbytnio nie krempacjuj. Rób swoje, najwyżej wrócisz do czegoś, co już dawno dana fabryka wydała w tysiącach kolejnych, a nadal działających egzemplarzach. ;P

[quote]...Bo tamten normalny filtr jest już tak zużyty i trochę podziurawiony. ...[/quote]
.
A nie warto kupić porządnego nowego wkładu? Skuter ma dobrze jeździć czy dobrze pierdzieć?

W sportowych autach montują CAI zakończony stożkiem, mocy niewiele to daje ale chodzi o dźwięk. Tutaj kompletnie nic nie da, a raczej może więcej popsuć, bo ta gąbka nie jest zbyt dobrym filtrem.

Oj spokojnie, aż tak bym nie uogólniał. Cold Air Intake dużo daje bo to idea doprowadzenia do silnika większej ilości zimnego powietrza. Sprawdza się prawie zawsze. Co innego te Short Air Ram zakończone stożkami. Krótkie rury dolotowe zakończone najczęściej stożkiem i to w komorze silnika. Wtedy to chłepce rozrządzone i gorące powietrze i raczej sie notuje spadki mocy. Ale jak sie tam zrobi nawiew zimnego powietrza i odizoluje od komory silnika i powietrza znad kolektora wydechowe to jest to kwintesencja wyczynowego, wysokoobrotowego dolotu.
Jeżeli silnik ma agresywne wałki rozrządu i kręci się odpowiednio wysoko to ze stożkiem jest moc której na seryjnym dolocie by nie było. Ale silnik musi umieć z tego skorzystać albo mieć potrzebę z tego skorzystać.
Stożek to nie jest "moc w pudełku" że sie zamontuje i jest więcej mocy. To jak wiadro z wodą - można spragnionemu uratować życie a można kogoś w nim utopić. To wszystko zależy jak sie z tego skorzysta.
ten nadmiar powietrza po zastosowaniu stożka może równie dobrze szkodzić co pomagać. Do tego zawsze kosztem jakości filtrowanego powietrza - stożki przepuszczają więcej - od tylko ciut więcej po megasyf