Witam. Czy mógłby mi ktoś opisać jak powinienem wyczyścić filtr powietrza. Czy musze użyć specjalnego oleju do nasączenia go czy może być to zwykły olej. Mój skuterek ma zwykły silnik 4t. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Otwierasz puszkę,wyjmujesz gąbkę,myjesz w pojemniku z ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń czy podobnym detergentem by usunąć stary olej wraz z zanieczyszczeniami,wyciskasz wodę z gąbki,ale jej nie skręcaj żeby nie zniszczyć,tylko weź gąbkę między dłonie na płasko i ściśnij jak najmocniej,ja jeszcze dodatkowo kładę ściereczkę na stół,zawijam gąbkę w tą ścierkę i jeszcze raz ściskam by woda wsiąkła w materiał,następnie na suchą gąbkę rozsmarowujesz olej,może to być olej silnikowy 4T lub taki do 2T obojętnie,tylko nie można przesadzić,trzeba na oko ładnie rozsmarować parę kropel by powietrze miało swobodny przepływ,na koniec montujesz w puszcze i zamykasz.Gotowe :)
Jedyny olej jaki mam w garażu to olej samochodowy. Czy on też się nadaje? Czy lepiej zakupić jakiś inny?
Lepiej rozcieńczyć olej 3:1 z benzyną i w tym go namoczyć. 3 miary oleju, 1 miara benzyny. Tylko uważaj bo parująca benzyna będzie dodatkowym produktem do spalenia więc skuter może na początku trochę kopcić jeśli nie wysuszysz odpowiednio gąbki przez złożeniem.
Samochodowy olej nadaje się do filtra powietrza, pamiętaj żeby po nasączeniu gąbkę dobrze wycisnąć.sebek1680 napisał:
Jedyny olej jaki mam w garażu to olej samochodowy. Czy on też się nadaje? Czy lepiej zakupić jakiś inny?