Witam .
Mam do was pytanie
Czy trzeba czyścić filtr powietrza w skuterze, i co ile km??
Byłem w sklepie moto i go?? mi powiedział że to jest tylko pic na wodą, a jeszcze inny facet (ze sklepu z skuterami) powiedział że wystarczy umy? filtr w p?ynie do naczyń, poczekaż aż wyschnie i na takim można już jeździć.
Przecież filtr oczyszcza powietrze które idzie do komory spalania, więc jeśli będzie suchy to nie będzie chyba oczyszczaż tego powietrza.,
Więc jak to właściwie jestą
Pozdrawiam
Filtr powietrza należy wymy? w nafcie nitro itp byle nie paliwie bo może się zapali. później spryskaż nasączy? preparatem specjalnie do tego przystosowanym zwykły olej z dozownika gówno daje.
A ja nie sącze w ogóle i jest super czasami aby trochę w oleju do 2T i to wszystko ;p
Jest podklejony temat o czyszczeniu filtrów
Filtr trzeba czyścił co jakiśczas, a co do nasączania go w oleju do filtrów to jeśli nie chcesz wydawał25zł na olej shella to zmiećszaj 1:1 benzyne z olejem i w tym nasącz.
Jazda na suchym filtrze to śmierć dla silnika Moze nic się nie dzieje, ale prz większym przebiegu silnik już jest tak dojechany, że … :-/
Moj kuzyn miał yamahe pw80 i jezdziż bez filtra po piaskach itp. i w gaźniku mial pełno piachu. Po pół roku takiej jazdy poszły pier?cionki;) W sumie ja wsk? jezdziżem 7 lat bez filtra i chodzića. Teraz się zje**?a bo iskrownik poszedł ale to nie ma nic do filtra :-/
A powiedzcie mi, zamówiłem filtr stage6 bodajże, dwuwarstwowy. Dostałem i na nim je?d??. Powinienem go czymś nasączy? czy nówki od razu już są nasączone odpowiednimi preparatamiż
powinieneś spryskoaż jego zewnętrzną stronę specjalnym olejem do filtrów
To na razie spróbują mieszankę 1:1 z paliwkiem, a jak dostan? olej to polecimy dalej:)