Elektryka

Witam

Dzisiaj przy odpalaniu keeway superlight 125cc wydaje mi się że doszło do spiecia. Jak zawsze przekręciłem kluczyk włączyłem zapłon i następuje pstryk:( nie mam prądu wcale, żadna kontrolka, kompletnie nic nie działa:(
Pierwsza moja myśl bezpieczniki, tak też zrobiłem sprawdziłem 4 bezpieczniki koło akumulator, wszystkie całe i Ok.
Jako początkujący nie wiem gdzie dalej szukać problemu, proszę o jakąś podpowiedź.
Keeway superlight 125cc z 2019 Euro4
Tak to się chyba nazywa w pełni.

Dziękuję z góry:)

Tu sie mądrze i w punkt doradzic nie da.
Miernik (albo przynajmniej żarówke z kabelkami) w reke i patrzysz:

• czy akumulator ma napięcie (najlepiej miernik a jeszcze lepiej tester akumulatorów bo może ma 12V ale ma zwarcie wewnątrz i nateżenie ma malutkie)
  • czy do tej skrzynki z bezpiecznikami dochodzi prąd (są przed stacyjką lub za stacyjką wiec być może i stacyjke trzeba sprawdzić)
  • potem czy zasilany jest zapłon…itd
    czy masz jakis kill switch, odcięcie zasilania awaryjne, inertia switch (odcina elektryke przy wstrząsie/wywrotce)…itd
    Generalnie od akumulatora idziesz w strone świecy i zegarów… kierunków…itd. Kiedruj sie na klakson i kierunki bo to proste instalacje.

Ale skoro nie masz nic to strzeliła jakaś główna rzecz na drodze od plusa akumulatora do pierwszego rozdzielnika/odbiornika.
Może masz tam jakiś przekaźnik główny, może jakiś główny bezpiecznik na kablu. Poprzednie generacje miały jeden duży 15-16A bezpiecznik główny albo na drodze akumulator- przekaźnik rozrusznika albo na plusie przekaźnika rozrusznika instalacja sie rozgałęziała i szła dalej “na motor” i tam po drodze był ten bezpiecznik

Nie znam ten instalacji wiec tu bez schematu robota jest na czuja. Trzeba mniej więcej wiedzieć jak co powinno przewodzić i kiedy i sprawdzać.

Witam sprawdziłem dzisiaj miernikeiem akumulator i jest sprawny, próbowałem na kopa odpalić to chwilowo zapalało światło ale motocykl nawet nie zakręci. Motocykl utknął na parkingo w pracy i nie mam tam zbytnio możliwości rozkręcania za dużo. Jakiś może inny pomysł co dokładnie mógł bym sprawdzić. Taki złoty strzał:)