Robię takie coś.
[center:9c656e0d3c]
[/center:9c656e0d3c]
Podstawowe funkcje to pomiar prędkości, dystansu, obrotów, stan paliwa w zbiorniku, zegar, napięcie w instalacji, temperatura oleju lub/i cieczy chłodzącej, jakieś przebiegi dzienne, średnie prędkości i takie pierdoły. Z czasem przyspieszenia i inne pomiary.
Mam kilka pomysłów ale jak zawsze mało czasu.
Tytułem eksperymentu dołożyłem też blokadę elektroniczną odcinającą zapłon do chwili podania poprawnego kodu.
[center:9c656e0d3c]
[/center:9c656e0d3c]
Podpowiedzcie co jeszcze mógłby taki licznik robić bo może jest coś potrzebnego o czym zapomniałem.
PC
Napisałeś temperaturę oleju, a nie dopisałeś stanu ilości.
Ogólnie fajny pomysł, na jakim etapie już jesteś? Opisuj ładnie postępy w pracach, życzę powodzenia;)
Poziom oleju! A czujnik to skądł W samochodach mierzy się poprzez pomiar pojemności drutu zanurzonego w oleju. Tu się raczej nie da.
Komputerek jest w fazie testu ale układu elektronicznego. W skuterach instalacja elektryczna nie jest doskonała i szaleją zakłócenia. Póki co nad tym pracuję. Sam soft to pryszcz.
Tu jest opis innego mojego komputerka. Pod koniec dodałem jeszcze inspekcję serwisową i parę mniej istotnych bajerów, których nie ma w opisie.
PC
Nie zły bajer a jak zrobisz by mierzył prędkość?? Dasz czujnik jak w rowerowych licznikach??
Kontaktron rowerowy nie da rady. Za mała średnica kół + duża prędkość = za dużo impulsów. Kontaktron może się nie domykać poza tym występuje zjawisko dragania styków. Musi być hallotron. Ale to żaden problem. Hallotrony są w wentylatorkach komputerowych.
PC
Heh a potem co sprzedaż takich bajerów ? xP
kdekarz123 napisał:
Heh a potem co sprzedaż takich bajerów ? xP
Ja bym kupił takie cudo :569:
Dla tych co mająkiere BMX to by było świetne rozwiązanie, a jak byś miał też w ofercie obrotomierze, wyglądające estetycznie to też bym był zainteresowany albo jeszcze z termometrem… dobra ^^ Ogólnie to fajnie, że ktoś sięinteresuje scootami też z tej strony ;]
Licznik robię dla siebie ale nie mogę zamówic jednej płytki bo nawet proces technologiczny wytwarzania obwodow drukowanych na to nie pozwala. Poza tym to badzo kosztówne. Więc późniejsza sprzedaż to jakby skutek uboczny. I nie chodzi o jakiś zysk tylko zmniejszenie kosztu. Gdybym robił to z myślą o zarobku to bym to źlecił w Chinach, byłoby 5 funkcji na krzyż i nie pytałbym o to co jeszcze dołożyć. A tak moze ktoś chce, żeby się wyświetlało zdjęcie jego dziewczyny.
PC
Można zrobić super bajerancką płytke tylko takak ekskluzywna będzie droga i kupi je kilka osób a tanią kupi więcej czyli w sumei więcej $$ się zarobi ^^ Widziałem kiedyś jak się takie płytki robi - fajnie to wygląda ^^
jakieś podświetlanie by się przydało
Pieniądze to nie wszystko. Płytka musi być zrobiona profesjonalnie bo licznik będzie pracowal w ciężkich warunkach. Zęby na tym zjadlem i wiem, że samochód, motor, łódź to ciężki orzech. Drgania, zmieńne temperatury wilgoć to nie to co elektronika lubi najbardziej.
Co do podświetlenia to są różne wyświetlacze. Ja mam białe podświetlenie (na filmie jest wyłaczone) ale są inne warianty - niebieski, zielony, czarny itd.
PC