Czy ktos orientuje sie jak wyglada sprawa z zakupem skutera w Polsce i export za granice? W szczegolnosci interesuje mnie czy w Polsce musze zaplacic podatek vat jezeli zglosze sprzedawcy i w US ze skuter ie ebdzie rejestrowany w Polsce tylko wyslany do innego kraju UN. Dzwonilem do US i ponoc mozna z kolei znajomy dzwonil do Izby Celnej i nie mozna tak zrobic. Problem polega na tym ze przy nowym skutrze musze zaplacic drugi vat w kraju w ktprym bedzoe on rejestrowany. Nadmieniam ze jestem zmuszony do przywozu z POlski gdyz dealer z Dani nie jest w stanie mi sprowadzic skutera jaki mnie interesuje.
Pozdrawiam
A nie możesz zarejestrować w Polsce jak kupisz?
zawsze można zrobić tak, że znajomy w Polsce kupi skuter i zarejestruje a Ty od niego go odkupisz...
ale nie wiem jak wtedy z podatkiem
W czasach kiedy nie należeliśmy do UE i strefy Schengen, wypełniało się deklarację na granicy że wywozisz na stałe, po powrocie do kraju zakupienia towaru, na tej podstawie sprzedawca wracał VAT.
Witam i postaram sie strescic wszystko w tej sprawie. Otoz postanowilem sprowadzic nowke z Polski ponieaz dealer w Dani nie posiada takiego skutera i nie jest w stanie mi pomoc. Przepisy mowia ze jezeli wywioze zarejestrowany np w Polsce nowy pojazd do krajow uni europejskiej to musze w kraju rejestracji ( w moi przypadku Dania) ponownie zaplacic vat! Nastepuje to jezeli pojazd jest mlodszy niz 6 miesiecy i jezeli nie ma przejechanych 6000 km. Jezeli kupie w Polsce zaplace vat ale nie zarejestruje w Polsce tylko w dani to wowczas po zarejestrowaniu w dani wracam z dokumentami potwierdzajacymi ten fakt do Polski , wypelniam pit-11 i zwracaja mi vat zaplacony w Polsce. No i oto mi chodzilo. Mimo takiego zachodu i niewielkiej roznicy w cenie na korzysc dani i tak okazalo sie ze to lepsze wyjscie kupic w Polsce poniewaz mam to co chce a i przy okazji poznalem fajnych ludzi z salonu cz...wa. Pozdrawiam Wszystkich