Witam!
Planuje za rok zdawać prawo jazdy kat. Am
Mam problem odnośnie czym zdawać ponieważ nie wiem czy dam radę Manualem a automatem już jeździłem np skuter
Czy zmiana biegów na egzaminie będzie często i czy jest trudne zmienianie biegów gdy nigdy się nie jeździło Manualem ?
Ps. Mam 155 wzrostu ale nie wiem czy to ważne ale i tak przez rok urosnę
Z tego co wiem to w moim Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego egzamin na kat. A przeprowadzany jest na motorowerze z manualną skrzynią biegów. Przecież na egzamin nie idziesz z marszu tylko wcześniej odbywasz kurs w szkole jazdy. Poza tym ciężko mi sobie to wyobrazić, że WORD organizowałby egzamin na automatach bez żadnej adnotacji w prawie jazdy i tym samym pozwoliłby później na kierowanie motorowerami z manualną skrzynią biegów.
Co do zmiany biegów na egzaminie - przecież oprócz znajomości przepisów ruchu drogowego jest to jeden z ważniejszych elementów techniki jazdy. Myślisz, że egzaminator tego nie sprawdzi i egzamin zdasz na zapiętym pierwszym biegu?
Pamiętam kiedyś taką lukę w przepisach, że prawko B powinno zdawać się na automacie i w gruncie rzeczy, jeżeli zdawałeś na manualu to nie mogli Cię oblać ale ustawodawcy szybko naprawili błąd
No to teraz nie rozumiem Twojego pytania. Skoro wiesz, że można sobie wybrać, czy chcesz zdawać pojazdem ze skrzynią manualną, czy automatyczną to w czym problem? Nie będziesz jeździł manualem to zdawaj na automacie.
Czy jazda pojazdem ze skrzynią manualną jest trudniejsza? Nie wiem. Mój pierwszy motorower miał właśnie skrzynię biegów manualną i jej opanowanie bez wcześniejszego doświadczenia zajęło mi jeden dzień. Co więcej - pewniej czuje się na motorowerach, czy motocyklach, które mają manualną skrzynię biegów. Po to przecież są kursy w szkołach jazdy, żeby Cię nauczyli. Chyba nie liczysz na to, że Ci dadzą motorower na pierwszej jeździe i wypchną w centrum miasta.