Witam! Czy zdjęcie zaworu Egr wpływa na pracę silnika (kymco vitality 2t)? Zauważyłem, że jak puszczam gaz to silnik bardzo szybko spada na niskie obroty. Czy to moze być przyczyna ustawienia gaźnika? ;p
zawór EGR wpływa na prace silnika i na jego ekologie.
Czy akurat twoje obroty są z tym związane to niekoniecznie. Mogą ale nie muszą.
A czy jest to w jakiś sposób szkodliwe dla skutera, źle zrobiłem, że to zdjąłem? ;p
Ja jak miałem Vitalkę to EGR było wywalone przy 300 km (pełne odblokowanie). Od tego czasu skuter jechał 80 km/h licznikowe. Przejechał bez awarii 26 tys. km.
wywalenie EGR nie spowoduje bezpośrednio uszkodzenia skutera bo rolą tego zaworu jest wpuszczanie (częściowe) spalin z powrotem do dolotu.
Zabieg ma podłoże czysto ekologiczne (powtórne dopalenie części tlenków, obniżenie temperatury w komorze spalania, lepsze odparowanie paliwa w gorącym powietrzu spalin).
Spaliny są czystsze.
Układ EGR potrafi dodać do czystego powietrza zasysanego nawet 25% spalin. Odbija sie to na mocy bo jest mniej tlenu do spalenia i niższa temperatura w komorze spalania.
Jak go zaślepisz/wywalisz/wyłączysz (zależnie od konstrukcji) silnik dostanie więcej powietrza i temperatura spalania będzie wyższa (co niby powinno sie odbić na trwałości ale jeżeli mimo tego że wyższa bedzie w normie- to silnik tego nie poczuje).
Za to bedziesz jeździł szybciej i dynamiczniej bo bezie mocniejszy - i to może spowodować usterkowe następstwa :) bo np. opuścisz drogę w krajobraz...
Madi, wywalili Ci tylko ślepą kiszkę czy również tą metalową rurkę, która potem łaczy się z gumą? ;p
Wiecie, ja gdzieś słyszałem, ze to tylko daje czyste powietrze, żeby wskaźniki pokazywały mniej % szkodliwych gazów ;p
Lepiej było mi to zostawić? ;p
Miałem odciętą i kiszkę i całe połączenie do EGR włącznie z gumowymi przewodami i filtrem.
Tu zobaczysz, że wszystko jest odcięte.
Ok wielkie dzieki :)
rzetelnego przeglądu z bez EGR przejść nie powinieneś...