Witam zakupiłem nowy skuterek ROMET 717 2T, i mam dziwny problem a mianowicie nie da się go odpalić jak jest na bocznej stopce i na centralnej nie idzie za hama
jak go sciągne ze stopki to idzie na dotyk
jak mam go zapalony a dam boczna stopke to odrazu gasnie
a tak to idzie na dotyk i nie gasnie jedynie jak daje te stopki
co jest grane? moze ktos wie czy to jakas powazna usterka albo cos ?
michel szybko to sobie mozesz sam sprawdzic. postaw skuta na centralnej podstwace i pooglądaj od dolu ja dokladnie. jak bedziesz widzial od niej jakieś kabelki to bedzie znaczyło ze tam tez jest blokada zaplonu zalożona.
Żeby zamknąć blokadę kierownicy musisz ją przekręcić maksymalnie w lewo (w niektórych modelach w prawo ) wcisnąć kluczyk i przekręcić go w lewo. Co do tego tarcia to postaw skuter na stopce centralnej i pokręć kołem i sprawdź czy luźno chodzi.
aha no zobacze czy jest luz czy nie, z tą blokadą to się chyba przejade do serwisu żeby zobaczylu bi chyba jednak jest coś nie tak mam jeszcze kilka pytań:
1) moje światła działają jak dynamo :P na luzie świecą słabiej a jak przygazuje to świecą mocniej i lepiej :P 2) jakiego koloru powinien być dym po odpaleniu skuterka ? ja mam taki siwy chyba, jedni piszą ze ma być biały inni że siwy, jak jest na prawde i czy ma to znaczenie ?
Światła mają działać jak dynamo bo nasze skutery mają prądnice a nie alternatory. Zasilanie z prądnicy ma swoje zalety i wady - gdyby światła były z akumulatora to musiałby być sporo większy i cięższy a skuter musiałby mieć również większy i cięższy alternator.