Dziwny problem z moim rometem 717 2t

Witam
zakupiłem nowy skuterek ROMET 717 2T, i mam dziwny problem
a mianowicie
nie da się go odpalić jak jest na bocznej stopce i na centralnej
nie idzie za hama

jak go sciągne ze stopki to idzie na dotyk

jak mam go zapalony a dam boczna stopke to odrazu gasnie

a tak to idzie na dotyk i nie gasnie
jedynie jak daje te stopki

co jest grane? moze ktos wie czy to jakas powazna usterka albo cos ?

może gdzieś paliwo nie dochodzi i dla tego

Na bocznej stopce jest czujnik który odcina zapłon i nie zapalisz tak jest w większości skuterach, a na centralnej stopce powinien odpalać.

no właśnie też mi się to wydaje dziwne, jak by ktoś miał tego rometa i by mógł sprawdzić byłbym wdzięczny

michel szybko to sobie mozesz sam sprawdzic. postaw skuta na centralnej podstwace i pooglądaj od dolu ja dokladnie. jak bedziesz widzial od niej jakieś kabelki to bedzie znaczyło ze tam tez jest blokada zaplonu zalożona.

panowie problem rozwiązany
poprostu miałem obydwie stopki otwarte i jak sklapłem boczną to działa :)

ale mam jeszcze dwa małe problemy

nie działą mi blokada kierownicy albo ja nie potrafie się tym obsługiwać

i podczas pchania go ręcznie słychać jakby tarcze hamulcowe tarły - tak ma byc ?

Żeby zamknąć blokadę kierownicy musisz ją przekręcić maksymalnie w lewo (w niektórych modelach w prawo ) wcisnąć kluczyk i przekręcić go w lewo. Co do tego tarcia to postaw skuter na stopce centralnej i pokręć kołem i sprawdź czy luźno chodzi.

aha
no zobacze czy jest luz czy nie, z tą blokadą to się chyba przejade do serwisu żeby zobaczylu bi chyba jednak jest coś nie tak
mam jeszcze kilka pytań:

1) moje światła działają jak dynamo :P na luzie świecą słabiej a jak przygazuje to świecą mocniej i lepiej :P
2) jakiego koloru powinien być dym po odpaleniu skuterka ? ja mam taki siwy chyba, jedni piszą ze ma być biały inni że siwy, jak jest na prawde i czy ma to znaczenie ?

narazie to chyba wszystko :P

Światła mają działać jak dynamo bo nasze skutery mają prądnice a nie alternatory. Zasilanie z prądnicy ma swoje zalety i wady - gdyby światła były z akumulatora to musiałby być sporo większy i cięższy a skuter musiałby mieć również większy i cięższy alternator.

Śiwy dym jest ok - niebieski i czarny są złe.