Cześć mam problem ponieważ skuter zaczął bardzo dziwnie głośno chodzić jakieś dźwięczenie jak by coś się ocierało
Wydaje mi się że dźwięk dociera z przekładni… Wiecie czego może to być wina ? Edyt: Oto filmik http://www.youtube.com/watch?v=-boQxdnVLV0 słychać to np ok10-16 sec i później też
Zerknij czy masz dobrze skręcony wariator, popatrz czy czegoś nie brakuje.
Albo po prostu masz zjechane rolki… ![]()
najprawdopodobniej zjechane rolki bo ja mam dokładnie to samo z tym mankamentem że u mnie coś ‘dzwoni’ xD pozdrówki ![]()
To tak huczy że aż się poje jeździć
Szkoda że wario mam przykręcone kluczem pneumatycznym
To teraz nie mogę tego odkręcisz ![]()
klucz nasadowy na wario szmata na reke i trzym wariator a w przedluzke klucza nasadowego wal trzpieniem od mlotka pojdzie na sto procent jak nie masz pneumata … walac trzpieniem w klucz imitujesz klucz pneumatyczny ktorego dzialanie polega nie na sile dokrecania tylko uderzaniu w srube !! :)) Pozdroo !!
@up ta trzep sobie trzep … Ale pneumat dziala z dużo większą siłę niż człowiek i nie potrzebuje zablokowania wariatora.
Oj ludzie, ja też myślałem że trzeba mieć pneumata
A tutaj nic
Odkręciłem ręcznie
Wystarczy, że zablokujesz dobrze wał. można to zrobić bez większych problemów, wystarczy pomyśleć. Nie trzeba kupować Ładnych specjalnych kluczy. Wariator dokręcisz też ręcznie, tyle że ja dla lepszych efektw potrzebowałem 2 ludzi. Co do odkręcenia, blokujesz poprostu magneta z drugiej strony (to trzeba zrobić z głową, jak zrobić to wstawić fotki). Dokręcasz w ten sam sposób, tyle że na 2 klucze. Jednym chwytasz śrubę od waria a drugim śrubę od magneta. Tutaj potrzebowałem 2 ludzi, żeby jeden dokręcał wario a drugi trzymać klucz z drugiej strony ![]()
Poco rozkrecac 2 polowke skutera?. Ja biore trzonek i dociskam do przeciwtalerza z zebami i trzonek blokuje o rzeberka silnika. Jak nie idzie to jedna osoba trzyma trzonek a druga odkreca. ![]()
Dobra panowie odkręciłem wario wymieniłem rolki i nadal to samo
Jak sądzicie czego to może być wina ? Ja swoje podejrzenia kładę na łożysko… Bo znajduje się gdzieś tam prawda ? Macie może jakiśopis jak je wymienić ?
Osz kurde, jest tego odkręcania ;] 3 śrubki imbus od osłony wentylatora, i 3 takie same śrubki od samego wentylatora :P I po co się męczyć :D A wracając do tematu. Jeśli chodzi Ci o łożysko wału, to tak, jest, tylko że w tym wypadku musisz rozpoławiać silnik na 2 części :P To jest w... dużo roboty. łożysko wymieniasz w momencie, gdy masz luz na wale.Lucek92 napisał:
Poco rozkrecac 2 polowke skutera?. Ja biore trzonek i dociskam do przeciwtalerza z zebami i trzonek blokuje o rzeberka silnika. Jak nie idzie to jedna osoba trzyma trzonek a druga odkreca. ;-)
Ja wkręcam blokade tłoka zamiast świecy i jest najmniej roboty.
No tak, tylko że trzeba ją jeszcze mieć xD
że się tak głupio zapytam ja jak sprawdzić ten luz na wale ? :roll:
Heh, normalnie
Bierzesz, ściągasz pasek, lub jak wolisz z drugiej strony magnet, i prubujesz ruszyć wałem
Jak wał się rusza, tzn. że łożyska do wymiany, lecz jeśli wał pozostaje na swoim miejscu i ani drgnie tzn. że łożyska są OK
Wał jest to to na co wkłada się wario tak ? Więc ściągłem pasek wario i ani drgnie… Wiecie co powoduje te trzaski ? Może być to przez zużyty dzwon ?
Zużyty dzwon można poznać po niebieskawo-fioletowych przebarwieniach - wtedy dzwon sprzęgła trzeba wymienić… Zużyty dzwon sprzęgła niekorzystnie wpływa na pracę sprzęgła, a czasem nawet zmniejszać osiągi naszego jednośladu… źródło: sklep.mieloch.pl Sprawdź, ale raczej wątpie…
No więc dzwon jest trochę złyty ale to chyba nie tego wina ![]()
jak ty to znalazłeś? nieważne, ale jestem ci wdzięczny :mrgreen: bowiem rozwiązałeś mi problem . Skuter nie ma mocy i ledwo co mnie udzwignie ( 70 kg ) czesto gasnie podczas jazdy i caly czas myslalem ze to rolki sa zuzyte i trzeba ja wymieniłeś ( też mi coś 'dzwoni' w przekładni ) , wprawdzie widziałem te przebarwienia ale nie myślałem że to taka poważna sprawa ;/ ... jak myślisz ile kosztuje taki cały dzwon sprzęgła z wszystkimi pierdami które są mu potrzebne? :mrgreen: pozdrówki [EDIT] pytanie do moderatorów, dlaczego nie mam opcji 'pomógł' ? O.o [/EDIT]Jimi napisał:
Zużyty dzwon można poznać po niebieskawo-fioletowych przebarwieniach - wtedy dzwon sprzęgła trzeba wymienić... Zużyty dzwon sprzęgła niekorzystnie wpływa na pracę sprzęgła, a czasem nawet zmniejszać osiągi naszego jednośladu... źródło: sklep.mieloch.pl Sprawdź, ale raczej wątpie...
Zobacz na allegro te gorsze chińskie dzwony nie są takie drogie. Opcja pomógł jest chyba tylko dal autorów tematu ![]()