Dziwny dzwięk...

Cześć mam problem ponieważ skuter zaczął bardzo dziwnie głośno chodzić jakieś dźwięczenie jak by coś się ocierało :confused: Wydaje mi się że dźwięk dociera z przekładni… Wiecie czego może to być wina ? Edyt: Oto filmik http://www.youtube.com/watch?v=-boQxdnVLV0 słychać to np ok10-16 sec i później też

Zerknij czy masz dobrze skręcony wariator, popatrz czy czegoś nie brakuje.

Albo po prostu masz zjechane rolki… :stuck_out_tongue_winking_eye:

najprawdopodobniej zjechane rolki bo ja mam dokładnie to samo z tym mankamentem że u mnie coś ‘dzwoni’ xD pozdrówki :stuck_out_tongue:

To tak huczy że aż się poje jeździć :confused: Szkoda że wario mam przykręcone kluczem pneumatycznym :confused: To teraz nie mogę tego odkręcisz :confused:

klucz nasadowy na wario szmata na reke i trzym wariator a w przedluzke klucza nasadowego wal trzpieniem od mlotka pojdzie na sto procent jak nie masz pneumata … walac trzpieniem w klucz imitujesz klucz pneumatyczny ktorego dzialanie polega nie na sile dokrecania tylko uderzaniu w srube !! :)) Pozdroo !!

@up ta trzep sobie trzep … Ale pneumat dziala z dużo większą siłę niż człowiek i nie potrzebuje zablokowania wariatora.

Oj ludzie, ja też myślałem że trzeba mieć pneumata :stuck_out_tongue: A tutaj nic :smiley: Odkręciłem ręcznie :smiley: Wystarczy, że zablokujesz dobrze wał. można to zrobić bez większych problemów, wystarczy pomyśleć. Nie trzeba kupować Ładnych specjalnych kluczy. Wariator dokręcisz też ręcznie, tyle że ja dla lepszych efektw potrzebowałem 2 ludzi. Co do odkręcenia, blokujesz poprostu magneta z drugiej strony (to trzeba zrobić z głową, jak zrobić to wstawić fotki). Dokręcasz w ten sam sposób, tyle że na 2 klucze. Jednym chwytasz śrubę od waria a drugim śrubę od magneta. Tutaj potrzebowałem 2 ludzi, żeby jeden dokręcał wario a drugi trzymać klucz z drugiej strony :stuck_out_tongue:

Poco rozkrecac 2 polowke skutera?. Ja biore trzonek i dociskam do przeciwtalerza z zebami i trzonek blokuje o rzeberka silnika. Jak nie idzie to jedna osoba trzyma trzonek a druga odkreca. :wink:

Dobra panowie odkręciłem wario wymieniłem rolki i nadal to samo :confused: Jak sądzicie czego to może być wina ? Ja swoje podejrzenia kładę na łożysko… Bo znajduje się gdzieś tam prawda ? Macie może jakiśopis jak je wymienić ?

Lucek92 napisał:

Poco rozkrecac 2 polowke skutera?. Ja biore trzonek i dociskam do przeciwtalerza z zebami i trzonek blokuje o rzeberka silnika. Jak nie idzie to jedna osoba trzyma trzonek a druga odkreca. ;-)

Osz kurde, jest tego odkręcania ;] 3 śrubki imbus od osłony wentylatora, i 3 takie same śrubki od samego wentylatora :P I po co się męczyć :D A wracając do tematu. Jeśli chodzi Ci o łożysko wału, to tak, jest, tylko że w tym wypadku musisz rozpoławiać silnik na 2 części :P To jest w... dużo roboty. łożysko wymieniasz w momencie, gdy masz luz na wale.

Ja wkręcam blokade tłoka zamiast świecy i jest najmniej roboty.

No tak, tylko że trzeba ją jeszcze mieć xD

że się tak głupio zapytam ja jak sprawdzić ten luz na wale ? :roll:

Heh, normalnie :stuck_out_tongue: Bierzesz, ściągasz pasek, lub jak wolisz z drugiej strony magnet, i prubujesz ruszyć wałem :stuck_out_tongue: Jak wał się rusza, tzn. że łożyska do wymiany, lecz jeśli wał pozostaje na swoim miejscu i ani drgnie tzn. że łożyska są OK

Wał jest to to na co wkłada się wario tak ? Więc ściągłem pasek wario i ani drgnie… Wiecie co powoduje te trzaski ? Może być to przez zużyty dzwon ?

Zużyty dzwon można poznać po niebieskawo-fioletowych przebarwieniach - wtedy dzwon sprzęgła trzeba wymienić… Zużyty dzwon sprzęgła niekorzystnie wpływa na pracę sprzęgła, a czasem nawet zmniejszać osiągi naszego jednośladu… źródło: sklep.mieloch.pl Sprawdź, ale raczej wątpie…

No więc dzwon jest trochę złyty ale to chyba nie tego wina :confused:

Jimi napisał:

Zużyty dzwon można poznać po niebieskawo-fioletowych przebarwieniach - wtedy dzwon sprzęgła trzeba wymienić... Zużyty dzwon sprzęgła niekorzystnie wpływa na pracę sprzęgła, a czasem nawet zmniejszać osiągi naszego jednośladu... źródło: sklep.mieloch.pl Sprawdź, ale raczej wątpie...

jak ty to znalazłeś? nieważne, ale jestem ci wdzięczny :mrgreen: bowiem rozwiązałeś mi problem . Skuter nie ma mocy i ledwo co mnie udzwignie ( 70 kg ) czesto gasnie podczas jazdy i caly czas myslalem ze to rolki sa zuzyte i trzeba ja wymieniłeś ( też mi coś 'dzwoni' w przekładni ) , wprawdzie widziałem te przebarwienia ale nie myślałem że to taka poważna sprawa ;/ ... jak myślisz ile kosztuje taki cały dzwon sprzęgła z wszystkimi pierdami które są mu potrzebne? :mrgreen: pozdrówki [EDIT] pytanie do moderatorów, dlaczego nie mam opcji 'pomógł' ? O.o [/EDIT]

Zobacz na allegro te gorsze chińskie dzwony nie są takie drogie. Opcja pomógł jest chyba tylko dal autorów tematu :slight_smile: