Hej,
Kupiłem gaźnik na tej aukcji http://allegro.pl/item499441313.html (odblokowany), założyłem razem ze stożkiem Malossi E5 i podczas regulacji wszystko wskazuje na to, że najlepszy skład mieszanki mam po wykręceniu śruby o pół obrotu. Dam mniej to łapie obroty ale nie ma mocy, dam więcej to po zahamowaniu do zera np. na światłach gaśnie (a wolne obroty ustawiłem dosyć wysoko). To normalne że jest ok przy takim małym wykręceniu śrubył Na seryjnym gaźniku optimum było na 2,5 obrotu a po założeniu stożka (ale nie tego Malossi - jakiegoś z Allegro za 2 dychy) jeszcze więcej, to spora różnica.
Maszyna to chiński 4T na 139QMB.
Pozdr.
Jak skuter ładnie chodzi na wolnych obrotach, ładnie wchodzi i schodzi z obrotów to dobrze wyregulowałeś.
Nikt ci nie powie jak masz wyregulować bo każdy skuter inaczej reaguje na regulacje.
Pojeździj trochę i sprawdź kolor świecy jak dobrze wyregulowałeś to powinna być brązowa a jak będzie czarna to jeszcze reguluj.
To tyle ode mnie myślę że pomogłem.
on nie potrzebuje porad ze ma jezdzic jak mu ladnie chodzi
co do twojego posta to dlatego jest tak poniewaz dysza glowna jest wieksza, stozek gwarantuje lepsze oddychanie calemu cylindromi a sruba jest wykrecona w ten sposob dlatego zeby zmniejszyc doplyw powietrza i zeby sklad mieszanki się zgadzał…
zakladajac wieksza dysze musial bys wykrecic bardziej srube regulacyjna, niekiedy jest tak ze po założęniu stozka i dyszy nawet na zakreconej srubie skuter dostaje obrotów i nie chce jechac poniewaz za duzo powietrza mu dostarczamy, lekarstwem na to będzie zwiekszenie rozmiaru dyszy glownej,
mam nadzieje ze teraz wiesz oco chodzi w tym sporcie ;p
To ja się dorzucę do tematu Czy na zimową jazdę powinno się zmieniać ustawienia gażnika np. dać mniej paliwa w mieszance, zeby się lepiej dogrzewał?
magnus-rider napisał:
To ja się dorzucę do tematu :P Czy na zimową jazdę powinno się zmieniać ustawienia gażnika np. dać mniej paliwa w mieszance, zeby się lepiej dogrzewał?
Oczywiście zakładając że odpali :-D
Ale faktycznie ciekawe pytanie... ;-)