Witam
Mam Peugeota Jet Force z gaźnikiem Gurtner 12 z ssaniem automatycznym. Do gaźnika doprowadzone są 2 dziwne kabeki (bezpośrednio do obudowy gaźnika, przy gaźnikach innych firm czegoś takiego nie widziałem). Kabelki te, to są te same co idą do ssania automatycznego (po prostu w kierunku gaźnika idą 2 kable które tuż przed gaźnikiem się rozdwajają, jedna para idzie do ssania automatycznego, a druga para jest przykręcona do obudowy gaźnika). Wygląda to tak:
Zieloną strzałką zaznaczone to miejsce w którym kabelki są przykręcone do obudowy gaźnika, po prawej u góry znajduje się ssanie automatyczne (do niego idą te same kable)
Wie ktoś do czego to ma służyć? :?: Bo nie mam żadnego pomysłu a pierwszy raz widzę coś takiego przy gaźniku.
pozdro
kabelki na pewno są identyczne? ta sama ilość i kolory między tą parą co idzie do ssania a tą co do gaźnikaż
Może to po prostu jest masaż
tak, to są te same kabelki, przed gaźnikiem się rozdwajają.
Wydaje mi się że jest to grzanie gaźnika, ale przecież gdy prąd idzie do ssania (w celu wyłączenia ssania - obniża się igliczka która zatyka dyszę) to taki sam prąd tymi drugimi kabelkami (takimi samymi) idzie do grzania, czyli cały czas gdy prąd idzie do ssania to to “coś” się grzeje? BEZ SENSU! bo powinno się grzać najwyżej na początku.
Jakie napięcie powinno dochodzić do automatycznego ssaniaż Mogę podłączyć ssanie bezpośrednio do akumulatoraż
WioR napisał:
tak, to są te same kabelki, przed gaźnikiem się rozdwajają.
Ale rozdwajają się kabelki, czy po prostu z tej czarnej obudowy wchodzi kilka kabliż
Bo mi to też wygląda na masę :->
Według mnie to będzie do ssania. W tym co widziałem to przeważnie idą dwa kable do ssania, więc ten to może masa jest;)
Pierwszey raz słyszę o podgrzewaniu gaźnika, ale cóż może coś takiego jest.
Jet force to fajny skuter, tylko mechanicznie jest problem samemu cokolwiek zrobić
pozdrawiam;)
Nie tylko w jetforce jest cos takiego takie kabelki tez sa w niektórych keewayach i w cpi. Podgrzewanie gaźnika to nie jest bo jak niby to miało by działac?? Podgrzewanie gaźnika jest np w roxach ale tam to ida po prostu 2 male wężyki od cylindra do gaźnika i wtedy ciecz z cylka krąży w kanalikach gaźnika i w ten sposób go ogrzewa.
Wygląda to tak:
Na tej stronie -> schemat gaźnika opisane jest to pod “32” jako “herverwarmer” po holendersku własnie coś z grzaniem, ale u mnie to w ogóle się nie grzeje prąd dochodzi do tego (bo do ssania dochodzi i ssanie działa) ale nic się z tym nie dzieje.
Prawie na pewno jakieś podgrzewanie, nie grzeje się jak łapiesz bo grzeje się w środku. Jak chcesz to wykręć, odpal i sprawdź - wtedy na końcu (tym który jest normalnie w gaźniku) powinno się robić ciepłe.
to jest szybciej masa niż podgrzewanie, jeśli chcesz się odwiedzieć na 100% to odkręć kabel i się dowiesz
to raczej nie jest masa ponieważ ja w swoim skuterze tą kostkę odpiąłem gdy skuter był lekko rozgrzany i i normalnei zapalił bez niczego i jeździł … więc to nie może być masa… jak już to jedynie to ogrzewanie
Dobra, dobra zaczyna się tu już syf robić. Zamykam SiWy