Witam mam malage f12 i mialem w niej bardzo silne drgania między 35-60km/h bo w tedy łapała lekkiego muła przypuszczalem ze to będzie dzwon sprzęgła gdyż był bardzo zjechany ponieważ najprawdopodobniej poprzedniemy właścicielowi się odrecil i tarł o pokrywe. Zamówilem nowy dzwon i się poprawilo lecz drgania sa ale w mniejszym stopniu ale sa to co moze być? koła niby dobre moze opany cos nie dokrecone?? I jeszcze 1 puszczaja mi srubki na przekładni przypuszczam ze pod wpływem tych drgan czy to mozliwe? Zły dział, przenoszą do serwis. Warn.
W jakim stanie masz pasek napędowy? I w jakich okolicznościach to się zaczęło?
Pasek jest w dobrym stanie a zaczęło się zaraz od kupna skutera mial takie dziwne drzenie potem nałożyłem sportowy tłumik laser-xpro i dalem dzwon sprzęgło st6 i drgania trochę ustały lecz sa pomiędzy małym mulem między 35-60 i na postoju tez tak wszytsko lekko drży to moze był cos od wału?? moze opona zla ale to wtedy by na postuju nic nie było
Musisz sprawdzić wszystkie elementy pod deklem które się zużywają (tj. rolki wariatora, okładziny sprzęgła). Tak ap ropo to jakie masz sprzęgło? Musi równo łapać ;).
Czy takie dragnia w nogach juz nie w kierownicy moze przenosić nie dokładne dopasowanie trybów w przekładni do otworów? poprostu sa lekkie luzy czy takie cos moze przenosić drgania iczy moze wał je przesosić jeżeli jest cos nie tak np z łożyskiem?? ps. na kierownicy trochę sa. ps.odrecalem wario i raczej wałsię dobrze kreci nic nie jajuje
ja tesz mialem drgania po wyminie varia i sprezyny cemtralnej wszystko zniklo
ROLKI!!!
1 prawdopodobnie rolki
2 na twoim miejscu sprawdźił bym dekiel przekładni, od strony dzwonu wystaje jeszcze troszkę wałka z przekładni, ten wystający kawałek wchodzi w łożysko w kapie, gdy go nie ma skuter wchodzi w drgania.
jezeli dluzszy czas się jezdzi bez tego delikatnie centruje się wałek na który osadzony jest torque.
sprawdź to.