Witam.Otóż niedawno przekroczyłem magiczny wiek czyli 13 lat.Słyszałem że w następnym roku kartę motorowerową można zdobyć od 14 lat.Czy mogę w tym roku się załapać na kartę motorowerową prócz zdawania w gimnazjum. Ile muszę zapłacić ew. za wyrobienie tejże karty.Mam na oku 3 motorowerki taki jak :
-Zipp pro 50 2012
-Romet zetka 50
-Junak 901 rs
I to na tyle.Pozdrawiam wszystkich użytkowników portalu.I oczekuję odpowiedzi na moje pytania.
W 2013 (jeśli przeżyjemy koniec świata!) kartę motorowerową będziesz musiał wymienić na prawo jazdy AM, ale wydaje mi się że na prawko będzie mozna zdawać tak jak wcześniej, od 13 lat, tylko że nie w szkole, ale np. w Wordzie.
Prawko AM:
- Robione tam gdzie się robi prawo jazdy na B, A1
- Normalne kursy kilku godzinne
- Koszt 800 zł
- Wiek min. 14 lat - I teraz uwaga: Jak ktoś ma 13 lat, ma kartę, i 18 stycznia 2013 roku dalej będzie miał lat 13 - bo ma urodziny w czerwcu, to niestety karta przepada, i trzeba sobie robić prawko AM - Dowiedziałem się dzisiaj, że można wymienić kartę motorowerową, pod warunkiem, że z dniem wejścia ustawy będzie się miało lat 14.
izdebski12 napisał:
Prawko AM:
- Koszt 800 zł
- Wiek min. 14 lat - I teraz uwaga: Jak ktoś ma 13 lat, ma kartę, i 18 stycznia 2013 roku dalej będzie miał lat 13 - bo ma urodziny w czerwcu, to niestety karta przepada, i trzeba sobie robić prawko AM - Dowiedziałem się dzisiaj, że można wymienić kartę motorowerową, pod warunkiem, że z dniem wejścia ustawy będzie się miało lat 14.
Skąd dowiedziałeś się o tym że wchodzi w życie 18 stycznia ? Bo jeśli tak jest naprawdę to będę jedną z ostatnich osób które mogą jeździć bez karty motorowerowej i prawka Am ponieważ dzień wcześniej będę miał 18-nastke;D
Skąd dowiedziałeś się o tym że wchodzi w życie 18 stycznia ? Bo jeśli tak jest naprawdę to będę jedną z ostatnich osób które mogą jeździć bez karty motorowerowej i prawka Am ponieważ dzień wcześniej będę miał 18-nastke;D
To pytanie było na testach na kartę motorowerową.
Kapuchon napisał:
izdebski12 napisał:
Prawko AM:
- Koszt 800 zł
- Wiek min. 14 lat - I teraz uwaga: Jak ktoś ma 13 lat, ma kartę, i 18 stycznia 2013 roku dalej będzie miał lat 13 - bo ma urodziny w czerwcu, to niestety karta przepada, i trzeba sobie robić prawko AM - Dowiedziałem się dzisiaj, że można wymienić kartę motorowerową, pod warunkiem, że z dniem wejścia ustawy będzie się miało lat 14.Skąd dowiedziałeś się o tym że wchodzi w życie 18 stycznia ? Bo jeśli tak jest naprawdę to będę jedną z ostatnich osób które mogą jeździć bez karty motorowerowej i prawka Am ponieważ dzień wcześniej będę miał 18-nastke;D
Czytałeś gdzieś kiedyś, że 18 stycznia. Poczytaj sobie o prawku am
Znaczy teraz moge zrobić w wieku 13 lat.Urodziny mam pod koniec kwietnia to najwyżej pojeżdze pół roku a potem pozbieram pieniądze do urodzin i lece robię kartę. A co do pojazdu to ,który dobry? I jedno pytanie czy komuś się urwała boczna stopka od skutera bo mój tata mówi że może się urwać to prawda? A i czy ty prawda ? http://www.skuterowo.com/z-ostatniej-chwili-prawo-jazdy-am-od-2014-roku/
jachuk1 napisał:
A i czy ty prawda ? http://www.skuterowo.com/z-ostatniej-chwili-prawo-jazdy-am-od-2014-roku/
Wątpię, bo termin 18.01.2013 był już szykowany od 2010 roku. Ktoś puścił plotkę, że w 2014 r. i tyle..
A co myślicie też o router ws 50 i jaki byście wybrali i czy mogę teraz w wieku 13 lat mieć kartę ?