drogi serwis=rezygnacja z gwarancji

witam wszystkich .z powodu drogich przeglądów gwarancyjnych zamierzam zrezygnować z gwarancji i samemu robić przeglądy.mam pytanko jak często robić samemu przeglądy i jakie czynności są wymagane podczas takiego przeglądu?zipp quantum R silnik 2T

W książce serwisowej powinieneś mieć wypisane co ile km robić przegląd i jakie czynności należy wykonać według producenta.

z wykonywaniem przeglądów samemu to nie ma problmeu .... ja np zainwestowałem w pierwszy przegląd 160 zł ( po 300 km ) co dało gwarancję do nastęnego przeglądu przy przebeigu 2000km ., przy 1800 km wysypał się przedni amortyzator - koszt 150 zł + wymiana ,,,,. gdybym nie miał gwarancji to bym zapłącił a tak wyszło na zero . Jak się nic nie wysypie to sie opłąca ,,, a jeśłi jednak coś padnie ,,,, wtedy się nie opłaca. moim zdaniem warto zainwestowac przynajmniej w pierwszy przegląd. To jest czas w kórym się ewentualne wady i felery wysypują w maszynie, a wcale to niest takie tanie jak się okazuje.

przegląd podstawowy to wymiana oleju w przekłądni , czyszczenie filtra , dokręcanie śrubeki inne pierdy ,.,,, płacisz za pieczątke i moc gwarancji ,.,,, niestety

Ja tam odpuściłem sobie gwarancje... jak coś się zepsuje to zawsze znajdą wymówkę byle by klient zapłacił za naprawę.

tez rezygnowałem,w SYMie SYMPLY przeglądy według karty gwarancyjnej były po 300,600,1000,3000,6000 km itp. Sprzedawca mi kazał przyjechać po 500km.Przyjechałem zrobiłem przegląd za 220 pln a Oni mi podbili tylko ten po 300, tak ze następny wypadł za tydzień czyli po 600km. Już się tam nie pokazałem, nie polecam Centrum Motocyklowego Yamaha z Jeleniej Góry.

ja mam w książecce 300-1500-3000-4500-6000 po przegladzie 3tys zrezygnowałem i tak mniej wiecej co 1000-2000km olej wymyieniam zmienilem leje drozszy a nie jakis zipposki;| zmieniam patrząc na stan oleju czy jest bardzo przepalony i jak silnik sie grzeje:) dolewaj olej hamulcowy, wymieniaj albo czysc filtr powietrza co tysiac kilometrow i filtr paliwa sprawdzaj...

ArtekToros, gdybyś zrezygnował z gwarancji to nie byłbyś aż tak stratny. Skoro za przegląd dałeś 160zł (z czego olej to ok 30zł) to do amortyzatora dopłaciłbyś 20zł, zamontował sam i wyszłoby na to samo. Ale zgadzam się, że pierwszy przegląd można zaliczyć choćby dla świętego spokoju. Później to już bez sensu, bowiem koszty przeglądów po zsumowaniu dadzą sumkę na remont, ciuchy czy kask.

Michał, nie każdy umie wymienić. Czasem się opłaca robić przeglądy. Ja zrobiłem 2 i przestałem. Jeździ to jeździ, jak się zepsuje to wtedy się będę przejmował.

dokłądnie Michał sie zgadzam , pierwszy i ostatni przegląd zrobiłem (ten na 300 km ) potem bez sensu. Uważam że przebieg 2000 km
"wyłapuje" najgorsze felery a potem to już jak się trafi ,,,, zawsze taniej bedzie wymienic samemu co u mnie np nie stanowi problemu .

ale w silniku 2T wymiana oleju mnie nie obowiązuje, prawda? Czy się mylę?

w silniku- nie bo nie ma gdzie, w przekładni- tak

a jak to z tą wymianą oleju w przekładni?gdzie jest wlew i spust oleju oraz jak często wymieniac?

Wymieniać można co około 5000 km

Z tyłu, przy tylnym kole są korki spustowe i wlewowy, dokładnie jest to w instrukcji opisane bo w każdym silniku jest to inaczej usytuowane

problem w tym że instrukcja do zippa to tylko kilka kartek w małej książeczce i nie ma tam nic z czynnosci serwisowych w sensie obrazków bo opisane jest bardzo niedokładnie bede musiał poszukac w necie

a jaki olej użyć do przekładni bo do mieszanki używam Castrol Power 1 Racing jeśli doradzacie inny to skorzystam z waszych rad.nie chce oszczedzac na płynach eksploatacyjnych ale te koszta przeglądów gwarancyjnych to nieporozumienie

witam ,ja w zasadzie mam 3 skutery z czego 2 sa na chodzie 1-peugeot buxy i marketowy zipp toros w tym marketowym zrezygnowalem z gwarancji bo w zasadzie przeglady drogie a olej mozna samemu wymienic i tak tez robie ma przejechane 4,5tys km i na razie jest ok - jedyna awaria to zarowka z przodu

najlepszy i zarazem najtańszy to olej przekładniowy hipol dostępny za ok 12- 15 zł w supermarketach
1 butelka wystarczy ci min na 2-3 zmiany

czyli naprawde się opłaca
sama wymiana to ok 15 minut, kup do tego celu strzykawkę 20ml w aptece (łatwiej wlewać)

uważaj tylko jak będziesz dokręcał śrubę spustową- nie za mocno, w ciepłej obudowie przekładni (aluminium) łatwo zerwać gwint- dotyczy wszystkich śrub przekładni

edit: osłony przekładni

roomcajz 1 butelka - 1l a do przekładni wchodzi jakieś 110 ml :) więc jeden litr starczy na 8-9 wymian czyli na 40-45 tys km :)

@marcin_wlkp na przeglądach niestety nie dolewają oleju do zbiornika przez co jest to dodatkowy koszt, który trzeba ponosić co jakieś 1300 km. Jaki olej - pojedzie na każdym do 2T dobre są Shella, Motula, Mobila oraz wiele innych, syntetyki są drogie, półsyntetyczny można dostać za 25 zł platinium moto 2t. Ja teraz leje mobila za 30 zł. Wcześniej był motul za 40. I co - różnicy między nimi nie widać. A jak nie widać różnicy to po co przepłacać :]

hipolu bym nie polecal ,ja kupuje mobila przekladniowy jest duzo lepszy .co do oleju do 2t to wlejcie jakis lepszy,ja jezdzilem na elfie teraz orlen najtanszy i jak wykrece swiece to jakby ja w smole umoczyl zdjelem glowice i to samo jak by smola wysmarowal

u mnie wchodzi ok 200