Witajcie,
Dziś zabrałem się za wymianę oleju w DT 350i 2017. Po wykręceniu bagnetu i śruby spustowej wyleciała niewielka ilość oleju. Bagnet pokazuje, że olej jest, a nie ścieka. W trakcie jazdy też nie pokazywały się żadne błędy silnika. Coś zapowietrzone? Ratujcie ludziska.
Dziękować
jak odkrecisz z boku tą śrube do wylewania oleju to za nią masz taki długi filtr siatkowy do wyciągnięcia - trzeba mieć szczypce. No i jest jeszcze filtr oleju
Ściągnij sobie service manual z neta
https://www.azmotors.fr/eclates/MANUEL/PIECES_KYMCO/DOWNTOWN_350I_ABS-manuel-atelier.pdf
strona 64
Śruby bocznej nie wykręcałem tylko tę na dole zgodnie z instrukcją. Filtr (ten na dole) również wyciągnąłem i olej nie ściekał. Spróbuję jutro wykręcić tę boczną, zobaczymy czy coś to zmieni. Skuterek ma raptem 4500 km najechane…
ale on ma śrubę spustową z boku a nie na dole. Po to sa instrukcje obsługi żeby robic te rzeczy jak trzeba a nie jak nam sie wydaje.
Dzięki dobry człowieku! Nie jest laikiem mechanicznym, ale tym razem poległem Wykręciłem tylko dolną śrubę tzn. tę od filtra, myśląc, że tylko ta jest do spuszczania oleju Trochę dziwne mi się wydało, że śruba spustowa jest z drugiej strony - znalazłem ją zgodnie z instrukcją, którą podałeś w linku. w “fabrycznej” instrukcji jest tylko opis bez zdjęć: WYMIANA OLEJU
Silnik przed wymianą oleju należy delikatnie rozgrzać. Wykręć korek wlewu oleju z bagnetem. Umieść pod silnikiem pojemnik na zużyty olej.
Wykręć śrubę spustową i pozwól olejowi ściec. Wkręć śrubę spustową z odpowiednią siłą (25 N-m)
Napełnij silnik świeżym olejem 1.3L Uruchom silnik na około 2-3 min itd.
Dzięki raz jeszcze!
LWG
No nikt nie wie wszystkiego. Dlatego zawsze warto wiedzieć lepiej niż w serwisówce - ale serwisówke tez trzeba znać