Mam nowy skuter Zipp Quantum Classic 2T. Wiem, że muszę jeździć ze zmiennymi obrotami i nie na pełnym gazie tzn. dochodzę do 35 km/h i zaczynam zwalniać oraz co 10 km robić przerwy. Czy jeszcze coś powinienem wiedzieć? Leje benzynę 95 i olej mineralny Castrol 2T (czerwony).
tu masz wszystko poczytaj sobie
http://www.skuterowo.com/docieranie-silnika-wersja-ostateczna/
http://www.skuterowo.com/nowy-skuter-jak-go-dotrzec/
najlepiej jak by pare dni pochodził na nóżkach na wolnych obrotach.
szyszu3 napisał:
Głupoty opowiadasz jakich mało... po pierwsze to benzynowe silniki nie lubią długo pracować na wolnych obrotach a przy Twoim sposobie docierania silnik był by zamulony.
czyli tak zwany próg by się zrobił na cylku jeśli dobrze pamiętam
Jak to powtarzam każdemu pytającemu o docieranie - przed jazdą dobrze zagrzać, jeździć na pełnym zakresie obrotów i często je zmieniać, nie przegrzewać. I już.
"Dobrze zagrzać" - czyli dokładnie co należy zrobić?
Ja tak robiłem nie raz sobie siadłem pogazowałem i teraz mi leci 70 i nic nie wymieniałem wszystko elegancko chodzi. Tylko teraz po czyszczeniu gaźnika coś się stało i muszę wymienić.
szyszu3 napisał:
Naprawdę ciekawa teoria...
Ja swój skuter 2T docierałem jeżdżąc ze zmiennymi obrotami i przez pierwsze 100km robiłem postój co 20km. Musisz koniecznie pamiętać o tym aby od razu nie hamować tylko ujmować stopniowo gazu( w silniku 2T jest to ważne).
Dobrze zagrzać - dać mu pochodzić trochę przed ruszeniem z miejsca. I po ruszeniu z zimnego startu nie katować od razu.
Docierałam Vitalę i ważne jest aby pracowała dużo manetka,dopuszczalna prędkośc to 35-45 (można do 50 ale nie zadługo co jest masakratyczne)ale zdrowe dla silnika i w przyszłości mamy dobrze dotarty sprzęt.Teraz moja Vitalka zamyka licznik :)
Właśnie bo jak dochodzę do prędkości 35 i zaczynam odejmować to przy prędkości 25 praktycznie stoję w miejscu. Nie wiem dlaczego tak się dzieje...