Docieranie zipp pro 50/80

Witajcie. Jako że niedawno kupiłem swój pierwszy jednoślad z manualna skrzynią biegów, chciałbym dobrze go dotrzeć by osiągał co najmniej 80 km/h. Żaden z tematów wyszukanych w google nie spełnił moich oczekiwań.
Zipp ma już przejechane 45 km. Jeździłem na różnych obrotach starając się uniknąć nadmiernego obciążenia silnika.
Chciałbym otrzymać odpowiedź na kilka nurtujących mnie pytań:
1. Przy jakich obrotach (wg. obrotomierza bo on zaniża) zmieniać biegi?
2. Czy jazda na niskich obrotach na 4 biegu nie szkodzi(około 60/65 km/h)?
3. Czy muszę ciągle jeździć na zmiennych obrotach czy mogę jeździć np ze stałą prędkością 60 km/h na odległość około 10/15 km?
4. Czy docieranie do 300 km nie będzie dużym błędem jeśli nie będę jeszcze mu cisnął pełnego gazu(jazda 70 /75 km/h)?

ja swojego routera z takim samym silnikiem docierałem tak, że jeździłem nim na wszystkich biegach, w pełnym zakresie obrotów, kręcąc silnik prawie do końca. Jedynie zwracałem baczną uwagę na to, czy silnik się nie przegrzewa.
Jeśli chcesz jeździć ponad 80 km/h trzeba było kupić coś z AM6, te silniki w Pro 50 są słabiutkie. Do tego ten zipp jest ciężki. Na dobre osiągi nie masz co liczyć.

tyle że ja mam cylinder 80 ccm więc bez problemu

Nawet z tym cylindrem, który ma 72 a nie 80ccm, nie osiągniesz za dobrych osiągów. Jedynie możesz wymienić silnik na 125, wtedy jest znacząca poprawa osiągów. Zobacz sobie filmiki na YT, gdzie rzekomo jadą tymi Zippami 90km/h. Trzeba wziąć poprawkę na to, że licznik sporo zawyża, więc licznikowe 90 to pojedzie ale faktyczna prędkość będzie sporo niższa.

patryk2266 napisał:

Nawet z tym cylindrem, który ma 72 a nie 80ccm, nie osiągniesz za dobrych osiągów. Jedynie możesz wymienić silnik na 125, wtedy jest znacząca poprawa osiągów. Zobacz sobie filmiki na YT, gdzie rzekomo jadą tymi Zippami 90km/h. Trzeba wziąć poprawkę na to, że licznik sporo zawyża, więc licznikowe 90 to pojedzie ale faktyczna prędkość będzie sporo niższa.

Zdaję sobie sprawę z tego że realne 90km/h nie pojadę nawet na 80 ccm ale wydaje mi się że 80 km/h powinno spokojnie ;p. Niektórym liczniki zawyżają mniej, a niektórym więcej. Myślę że taki 80ccm z podniesioną iglicą 85 km/h spokojnie. Nie wymagam dużych prędkości bo bez zmiany przełożeń to nie możliwe. 80ccm daje widoczną różnicę w przyśpieszeniu ale w v max tak tylko z 10 km/h

I proszę nie pisać komentarzy typu "Było kupić coś z AM6" ja poprostu chciałem kupić coś nowego i ładnego ;p. A kiedy znudzi mi się jazda na 80ccm to wrzucam silnik zippa pro 125 i mam nowe moto silniejsze niż 50 am6

Ty wrzucisz z zippa pro 125 silnik, a ktoś wrzuci z Yamahy DT 125 i będzie miał Cię i na przyspieszenie i na v-maxa.

Co do docierania. Docieraj na wszystkich obrotach, po prostu.

Nie będę się kłócił bo masz rację ale mi ten motorek się podoba. Na zipp pro 50 uczę się jeździć i myślę że zipp po dużym tuningu nie będzie mułem, zachowa fajny dźwięk i niskie spalanie.

Ty także masz trochę racji. Każdy ma swoje gusta, chociaż ja biorę Detetkę tylko dlatego, że chcę się nauczyć jeździć na manualu, a przy okazji sporo się wyszaleć po lasach, czy polach.
Za kilka lat myślę nad motocyklem sportowym lub street.