Wybaczcie szukałem tego tematu ale nie udało mi się znaleźć ,jeżeli owy jest to proszę o przeniesienie ,
tak więc ,wiem że przy docieraniu , trzeba jeździć tak a nie inaczej ,tylko chodzi mi o to (słyszałem kiedyś o takim sposobie) czy mogę zostawić skuta na całą noc aby chodził na wolnych obrotach ?? żeby się dotarł ??
Nie, nie możesz. On musi docierać się po obciążeniem - ty na nim i jazda bo poźniej mógłby siły nie mieć, i trzeba docieraćna zmieńnych obrotach
Besz chłodzenia do jak on ci się dotrze??? raczej zatrze a po drugie on nie będzie miał oporu i tłok będzie luzno chodził to pozniej nie będzie miał takiej mocy ja powinien mieć
P.S. Wino wyprzedziłeś mnie ;p
Skuter musi być docierany pod obciążeniem, ponieważ pierścienie tłoka nie prawidłowo się osadzają Gdy skuter jest pod obciążony, na pierścienie działają większe siły = lepsze osadzanie się pierścieni
A druga sprawa to chłodzenie, w LC to chwila i ci się zagrzeje (co się równa z późniejszym zatarciem :-? ) W AC to jest trochę inna sprawa, bo wiatraczek chłodzi, ale i tak wcześniej czy później się zatrze :-?
Reasumując, nie należy docierać skutera na wolnych obrotach, ponieważ są za małe obciążenia na pierścienie, które się słabo osadzają Na wolnych obrotach chwila i się skuter zagrzeję, co jest równoznaczne z późniejszym zatarciem :-?
Pozdrawiam
Revo_70
dzięki dzięki panowie
nie widziałem komu dać piwo bo każdy napisał podobnie ale revo rozpisał się najkonkretniej ;p
ale dobrze jest po złozeniu dac mu pochodzic jakis czas na wolnych …
pierwsze odpalenie:
Niech skuter pochodzi z 10-15min na wolnych obrotach wtedy zgaś i poczekaj aż całkowicie ostygnie zapal i niech znowu pochodzi z 10-15min.
gasisz i czekasz aż ostygnie
zapalasz i wyruszasz w trasę ok 10km żeby nie było za dużo dużych wzniesień najlepiej jak by było cały czas z górki prędkość nie powinna być większa niż 20km/h. gasisz i znowu czekasz aż ostygnie.
Odpalasz teraz możesz jeździć na różne długości tras oczywiście co chwile zmieniasz prędkość ale nie większa niż 30-35km/h. po każdej jeździe czekasz aż ostygnie.
Po ok 100km możesz dać mu przez moment full manete ale dojeżdżasz do max 50km/h
po 100km jeździsz ze zmieńnymi obrotami silnika nie trzymaj ręki sztywno na gazie i co 50km dawaj full gaz od 100 do 200-250km nie jeździsz szybciej niż 55-60km/h potem możesz jeździć już normalnie ale najważniejsze to do 1000km zwiększyć dawkę oleju jeździć ze zmieńnymi obrotami i pilnować aby NIE PRZEGRAÆ SILNIKA.
Co do oleju większość ludzi zaleca olej full syntetyczny na czas docierania ja osobiście polecam półsyntetyk ponieważ szybciej się dotrze.
Mówię tu o cylindrach żeliwnych w przypadku cylindrów aluminiowych skracam trasy jakie mam przejechać o ok 1/3 alu docieram do ok 750km na zwiększonym oleju. I mowa tu o cylindrach seryjnych i sportowych racinga się dociera dużo szybciej i zupełnie inaczej.
siwy_fact a mógł byś napisać jak docierać Racingaż był bym bardzo wdzięczny
Pozdro
racinga bardzo szybko i łatwo
Zapalasz na 10-15min gasisz czekasz aż ostygnie…
Wtedy zapalasz czekasz chwile aż się nagrzeje do temperatury zbliżonej do roboczej… wyruszasz w trasę z prędkością ok 50km. Pilnuj żeby nie przegrać !!
do 100km jeździsz z prędkością ok 50-60km/h ze zmieńnymi obrotami.
potem co 10km zwiększasz prędkość o 10km/h i co 10km dajesz ful manete na chwile po ok 200km masz go dotartego
Zalecany olej to fullsynteyk innego się nie leje!! Ważne jest żeby przez pierwsze 50km nie przyśpieszać gwałtownie
Mam nadzieje że o niczym nie zapomniałem
WAŻNE!! przed każdą jadą trzeba rozgrzać go do temp 50-60 st.C i wtedy jechać…
siwy_fact, normalnie jakbym czytał ksiażke serwisową :lol: nigdy tak nie docierałem i nigdy nie zamierzam po co zamulać cylek. Jest lepsza metoda docierania. Jest ona najlepszy do tuningowych cylków. Mianowicie jest to kontrola temperatury silnika
Oczywiście przed jazdą należy równierz rozgrzać silnik. Nie musisz jeździć przez pierwsze 20-30km z prędkością 30km/h itd. Możesz od razu dać pełen gaz, ale nie mozesz jechać cały czas na najwyższych obrotach. Owszem możesz rozpędzić się do v-max ale od razu po tym musisz odpuscic manetkę, bo zatrzesz silnik. Nie musisz stosować żadnych ogr. prędkości czy czegoś podobnego. Ważne jest to, aby kontrolować temperaturę, nie jechac cały czas na pełnych obrotach oraz zmieniać co jakis czas obroty. Dobre jest też przegazowanie co jakis czas silnika, czyli dojscie do v-max i odpuszczenie manetki.
Dużo ludzi właśnie tym sposobem dociera sportowe cylki. W myśl zasady " Szybkie docieranie = lepszy v-max"
corey93 z tego co piszesz to trzeba jeździć cały czas dzidaż nba wysokich obrotach? i czesto v-max? nie rozumiem ile muszę jeździł przy cylku racing ? na początku … 70 km/h? nie za dużo i co jakiś czas mu na full manete odkręcać?
corey93, co do stałego kontrolowania temp. się z tobą zgadzam bo najważniejsze to żeby nie przegrzać cylindra…
Ale też przez przynajmniej 100km nie można pałować żadnego cylindra do Racinga…
I nie można nadmiećrnie obciążać cylindra
Docierałem w ten sposób 3skutery sport i jeżdżą do dziś a mają nabite już ponad 8tyś km, kompresja dziś w tych cylindrach wynosi 80% wartości początkowej
Racinga właściwie już słabe evo buło docierane tylko przez2x po10 min na wolnych obrotach i dostało w pizde od razu po przejechaniu 50km.
siwy_fact napisał:
pierwsze odpalenie:
Niech skuter pochodzi z 10-15min na wolnych obrotach wtedy zgaś i poczekaj aż całkowicie ostygnie zapal i niech znowu pochodzi z 10-15min.
gasisz i czekasz aż ostygnie
zapalasz i wyruszasz w trasę ok 10km żeby nie było za dużo dużych wzniesień najlepiej jak by było cały czas z górki prędkość nie powinna być większa niż 20km/h. gasisz i znowu czekasz aż ostygnie.
Odpalasz teraz możesz jeździć na różne długości tras oczywiście co chwile zmieniasz prędkość ale nie większa niż 30-35km/h. po każdej jeździe czekasz aż ostygnie.
Po ok 100km możesz dać mu przez moment full manete ale dojeżdżasz do max 50km/h
po 100km jeździsz ze zmieńnymi obrotami silnika nie trzymaj ręki sztywno na gazie i co 50km dawaj full gaz od 100 do 200-250km nie jeździsz szybciej niż 55-60km/h potem możesz jeździć już normalnie ale najważniejsze to do 1000km zwiększyć dawkę oleju jeździć ze zmieńnymi obrotami i pilnować aby NIE PRZEGRAÆ SILNIKA.
Co do oleju większość ludzi zaleca olej full syntetyczny na czas docierania ja osobiście polecam półsyntetyk ponieważ szybciej się dotrze.
Mówię tu o cylindrach żeliwnych w przypadku cylindrów aluminiowych skracam trasy jakie mam przejechać o ok 1/3 alu docieram do ok 750km na zwiększonym oleju. I mowa tu o cylindrach seryjnych i sportowych racinga się dociera dużo szybciej i zupełnie inaczej.
może to i dobra metoda ale można dostać pierdolca (przepraszam za wyrażenie)
Jak bym do swojego wsadzil cylka z tlokiem za 600zl, to pewnie bym go tak traktowal, jak kolega wyzej zalecil
cylek 412 zł ;p http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?products_id=1075&osCsid=fbc422c93be1b07133977329abd1e29a
ale za wszystko żeby wszystko dobrze chodziło dałem 750 zł (łącznie z cylem)