Witajcie!
Zmagam się z problemem wymiary opon w mojej Hondzie CB125F, r. 2017. Oryginalnie zamontowane mam opony z przodu 80-100/10 i z tyłu 90/90-18. Zachowując oryginalny rozmiar opon nie mam problemu z tyłem, bo w tym rozmiarze mogę kupić np. Michelin Pilot Street, ale z przodem już jest problem, bo mam do wyboru tylko Duro HF261A.
Pomyślałem więc, że może centymetr szersze, z przodu wysokość opony to 8 cm, z tyłu 8,1 cm. W takim razie z przodu powinny być 90/90-18 i tutaj nie ma większego problemu, bo mam Bridgestone Battlax BT46 lub Continental ContiGo (Michelin Pilot Street nie występuje w tym rozmiarze z przeznaczeniem na przód). Ale z tyłem jest problem, bo zachowując oryginalną wysokość powinien brać oponę 100/80-18 i tutaj mam praktycznie tylko na Michelin City Pro i tylko na popularnym serwisie aukcyjnym. Nie mam za to problemu z rozmiarem 100-90-18, tylko taka opona byłaby wyższa o 1cm.
Czy ktoś z Was montował szersze opony do CB125F i wie czy powyższe rozmiary się zmieszczą? A może jeszcze inne rozmiary byłyby dobre? Czy może założyć na przód i tył rozmiar 90/90-18?
Myślałem jeszcze nad oponami w rozmiarze w calach, ale tam to już w ogóle nie wiem jak ogarnąć rozmiar.
Z góry dziękuję za pomoc!