Dlaczego skuter?

Dlaczego skuter?

Większość z nas swoja przygodę z jednośladem rozpoczęła właśnie na skuterze. Niektórzy traktują ten pojazd przejściowo, aby pózniej przesiąść się na motocykl. Dla innych skuter pozostaje nieodzownym pojazdem na cale życie.
Ale właściwie dlaczego skuter? W końcu wybór jednośladów jest ogromny a jednak większość z nas skuter uważa za idealny pojazd.
Czy jednak skuter spełnia nasze wszystkie oczekiwaniaż?? jakie są zalety a jakie wady tego pojazdu. Jak przekonać innych do korzystania z tego środku transportu?
Postaramy się w kilku słowach odpowiedzieć na te pytania…
Przede wszystkim należałoby wspomnieć kilka slow o konstrukcji tego pojazdu.
Skuter (ang. scooter) to lekki, zabudowany motocykl, na niewielkich kołach i o ograniczonych osiągach, z silnikiem i zbiornikiem paliwa najczęściej umieszczonymi pod kanapą. Posiada stałe osłony nóg, obniżoną ramę ułatwiającą wsiadanie, a zamiast podnóżków podesty dające oparcie całej stopie.

Wśród skuterów można wyróznić dwie grupy pojazdów: małe: 50’ oraz duże tzw. maxi skutery.
W tych dwóch grupach znajdziemy rożne konstrukcje od typowo klasycznych po wyścigowe przypominające bardziej motocykle.
Częstym błędem jest utożsamianie skuterów z motorowerami. Skuter to specyficzna konstrukcja jednośladów, i mogą one zgodnie z prawem być rejestrowane zarówno jako motorowery jak i motocykle.
Tyle teorii a teraz trochę praktycznych informacji od nas.
Dlaczego skuter?
Odpowiedz Lecha:
“skuter bo:
dobry na korki,
można jechać szybciej niz rowerem (rowerem w mieście rzadko przekraczalem 35 km/h)
podobno ma palic mniej od samochodu, (moja corsa pali w mieście 6l diesla i prawie nie bierze oleju , wiec moze się zmiećszcze sumujac koszty benzyny i oleju 2T)
oc 100 zl a nie 1000
jeden przeglad a nie co roku 100 zl
tansze części i naprawy (to się okaze)
chcialem poznac skuteromaniaków
automat jest w miscie wygodniejszy od manuala
ma lepsze reskorowanie od roweru
ma lepszy zasieg od roweru
zajmuje mniej miejsca niz samochód na postoju”
Andropow:
"- na korki dobry fakt ,
- szybciej niz rowerem, w moim przypadku moze ,obawiam, się ze w korku nie dam rady tak szybko się poruszac, no i az tak bezszczelnie przepisów nie bede mógl lamac :confused:
- wolno po sciezkach? a tego to nie wiedzialem - super ,
- dla mnie koszty jazdy chcialem aby się zamknely w 15zl za 100km, przekonamy się niedlugo
- tansze części - sadze, ze taniej mnie w utrzymaniu wyniesię niz mój rower "
Podsumowując:
zalety skutera:
1. tani w utrzymaniu
2. prosta budowa, szeroki dostęp do częsci zamiennych, możliwość napraw we własnym zakresie
3. niskie koszty spalania benzyny
4. brak problemów z parkowaniem
5. prosta obsługa
6. wygodne i pakowne schowki i kufry
A jakie wady?
Dla maniaków skuterów ciężko jest znalezć jakiekolwiek minusy użytkowania tych pojazdów.
Jednak warto przypomnieć, ze w naszych warunkach klimatycznych jest to jednak sezonowy pojazd. Dużym minusem dla kupujacego skuter może byc brak garażu lub stałego, strzeżonego miejsca parkingowego, gdzie moglby nasz byczek bezpiecznie przezimować.
Mały silnik ma tez swoja wade, którą wynika z małych osiagów, które staja się dużym problem w poruszaniu się poza miastem.
Oczywiście należy nadmienić, ze jak każdy jednoślad tak i skuter w przypadku kolizji nie daje takiego bezpieczeństwa jak samochód.
Mimo wszystko dla prawdziwych skuterzystów pojazd ten jest nieodzownym towarzyszem na codzień oraz podczas weekendowych wypadów.

“Kupilem skuta” - mowi Kanister z KSW-“poniewaz mialem dosyc autobusów,którymi zaczalem jezdzic od listopada 2006 roku a przedtem przez okragly rok byly to rowery.
Obecnie korzystam ze wszystkich tych srodków ale z biegiem czasu coraz częściej będzie to skuter.”
Mazo: "Na poczatku interesowalem się 125 moto… potem okazalo się ze nie bede mial kasy no i zapomniałem o temacie… az tu nagle w pazdzierniku 2006 mialem olsnienie - KUPUJE SKUTER. To byl impuls, niezalezny od logicznego myslenia i ogólnie przyjetych norm moralnych. W dwa dni zalatwilem kase no i zaczelo się szukanie… Az znalazłem w Oławie moje TPH.
- można omijać korki
- jedzie szybciej niż tramwaj i autobus
- jest fajne
- czujesz powiew powietrza!
- czujesz przyspieszenie i prędkość DUŻO bardziej niz w samochodzie
- wiele innych… “

No cóz, skuter to nie tylko środek transportu ale także hobby.
Wystarczy zaglądnąć na strony klubów skuterówych i poczytać relacje ze zlotów oraz wycieczek.
Może jednak warto przesiąść się z 4 kółek na 2 i bez względu na wiek poczuć się wolnym, wyluzowanym młodym duchem.
W wakacje, przy słonecznej pogodzie, polecamy jazdę skuterem. Fajny skuterek poprawi nam nastrój, kiedy szybciej dostaniemy się do pracy/szkoły:-)
więcej o skuterach na naszej stronie i forum
©KS"Wrocław” www.KSW.Jun.pl

Przyklejam Speedy

Oceniam 8/10. Co do jazdy po ścieżkach to nie jestem pewien ale raczej nie można :stuck_out_tongue:

Po ścieżkach jeździć nie wolno, ale w korkach owszem. Bardzo fajny tekst 9/10 :wink:

Właśnie, że można. Ja pytałem się policjanta to mówił, że można do 30 km/h

A może i masz racje . Przepraszam za pomyłke :slight_smile:

No mi też się zdaje, że można po ścieżkach rowerowych tylko, że wolno po prostu a nie 45 km/h :stuck_out_tongue:

Bardzo fajny test Przyda się na pewno komuś

Fajne. Sam to pisałeś? Jeśli tak to dobry jesteś. 9/10 :wink:

10/10 odemnie za opisanie ;p :slight_smile: