Witam! W moim moto sa zdjęte blokady no i jedzie szybciej niz powinien motorower a w dodatku złapała mnie policja i wysłali na badania techniczne! Czy jeśli założę ten ogranicznik obrotów i czy w ogóle można do motorów to nie kapną się na badaniach?
Nie pamiętam czy ograniczniki mają pamięć ostatniego ustawienia tzn jak wyłączysz moto z włączonym ogranicznikiem to czy przy ponownym rozruchu dalej będzie zablokowany. Najlepiej gdybył wysłać zapytanie do sklepu. A nie możesz poprostu komuś na flaszke dać na stacji kontroli pojazdzwów W końcu tak to się w Polsce załatwia xD
jak cię złapali? wstawili skuter na hamownie czy suszarką?? i ile mandatu zapłaciłeś??
Mam taki ogranicznik u siebie. Przy uruchomieniu silnika zostaje on automatycznie załączony. Jest to bardzo przydatny gadżet, nie musimy się bać w czasie kontroli. Jedynym sposobem może był złapanie nas na radar. Wtedy ciężko jest się wytłumaczyć wykorzystując posiadanie blokady obrotów. Jesli chcesz mogę Ci takie “cudo” sprzedac.
Jak Cie lapia na radar to najpierw popros o pokazanie papierow dajacych dowod na to, ze przeszla ona badania techniczne, bo musi je co jakis czas przechodzic. A czesto jest tak, ze policji na to nie stac i nie musisz placic manadtu wtedy.
Złapali mnie na suszarkę miałem 86/50 i zapłaciłem 200 zl! ale teraz muszę jakoś przyjąć badania i czy nie skapną się na nich ze mam założony taki ogranicznik!??
Nawet jeśli się skapną, to czy stosowanie ograniczników obrotów jest nielegalne?
No właśnie nie wiem dlatego pytam czy przejde z takim ogranicznikiem przez przegląd??!!
Wszystko zależy od osoby wykonującej przegląd. Najlepszym wyjściem jest ogranicznik na magnes - nie wiem gdzie go można kupić, ale polega na tym, że montujesz go pod jakąś owiewkę i od zewnętrznej strony owiewki przyczepiasz silny magnes - wtedy chodzi normalnie. W wypadku kontroli wystarczy tylko zdjąć magnes, i skuter zachowuje się jak zablokowany. BTW, wątpie żeby na przeglądzie rozbierali ci maszynę - z tego co słyszałem taki ‘przegląd’ ogranicza się do sprawdzenia przez pana Janka cylindra - w niewielu przypadkach używa się do tego celu hamowni. Ale motorka raczej nie rozbierają, ale nie jestem pewien.
Raczej ci go nawet odpalać nie bedą. Przynajmniej tak było w przypadku mojego kumpla. Gościu tylko sprawdzić czy wszystko dziala, czy wszystko co musi był jest na swoim miejscu i wydać zaświadczenie o przeglądzie :P. Jedź na jakąś podwiejską przeglądownie i raczej nie będzie nawet patrzył na moto.
Co co chodzi weź rozwiń wypowiedź. Ogranicznik obrotów jest w pełni legalny... nie mogę ci tego przekręcić ponieważ to oni by odblokowali skuter i zrobili z niego motor a nie motorower.Jak Cie lapia na radar to najpierw popros o pokazanie papierow dajacych dowod na to, ze przeszla ona badania techniczne, bo musi je co jakis czas przechodzic. A czesto jest tak, ze policji na to nie stac i nie musisz placic manadtu wtedy.
Chodzi oto, że każda suszarka musi mieć ważny przegląd (na to się inaczej nazywa). Te urządzenia się rozkalibrowywują. Jeżeli nie ma tego kwitku to nie przyjmujesz mandatu i kierujesz sprawe do sądu, w sadzie mówisz, że jechałeś 45 bo motorower więcej przeciesz nie może jechać, dodajesz, że sprawdźili cie nie wiarygodnym urządzeniem które wskazało nie prawidłową wartość. I ty w takiej sytuacji wygrywasz i nie masz mandatu :P.Co co chodzi weź rozwiń wypowiedź.
Czyli pojemności cylindra taką? I jeśli nie jest 50ccm to?piotrasz napisał:
BTW, wątpie żeby na przeglądzie rozbierali ci maszynę - z tego co słyszałem taki 'przegląd' ogranicza się do sprawdzenia przez pana Janka cylindra
Załóż 50 ccm, pierścien na wario, zdław czyms wydech, mniejsza dysza do gaźnika ;p I mozesz jechac
Derbi GPR i wario? :lol: Drogi kolego w motorowerach z biegami nie ma wariatorów:) aby zakładasz na nie tuleje.
A jak się blokuje motorowery z biegami?
Chyba na zębatkach i na module ale mogę się mylić. A jak dla siebie to możesz sobie nawet pokombinowac z gaźnikiem tzn dać mniejszą dysze albo coś żeby mniej jechać.
Zapchaj sobie kolanko wydechowe i zdław gaźnik i będzie git xD.
No muszę coś wykombinował żeby przejąć te cholerne badania techniczne! A ten ogranicznik jest zły do moto?
Sbróbuj najpierw to co można zrobić domowymi sposobami :P.okeykruczek napisał:
A ten ogranicznik jest zły do moto?