Dafier dfe50 - Brak reakcji lewego zegara ( prędkościomierz)

Witam mam problem otóż w moim motorowerku na początku najpierw wariował sam predkosciomierz , wskazówka skakała jak głupia nie raz po prostu od ogranicznika do ogranicznika i tylko sie odbijała:D ale chociaz dobrze kilometry biły a teraz nagle nic , 0 reakcji zarowno predkosciomierza jak i licznika kilometrów . obrotomierz działa sprawnie jak i wszystkie diody . z prawego zegara tez nie działa wskaźnik paliwa , jest zalane z 10l a wskasówla tylko lekko drży jak pomacham motorkiem na boki .

u mnie w samochodzie nie działał kiedyś wyświetlacz temperatury i wyświetlacz przebiegu. Za 500zł serwis naprawił.

Nie bardzo widzi mi sie zostawiac 500zl w serwisie gdy jak sam w wolnej chwili cos pokombinuje lub ktomus z forum przyjdzie cos do głowy i okaże się że naprawie to za grosze .
Jedyne co przychodzi mi do głowy to cos z ślimakiem ponieważ ostatnio wymieniałem przednia oponę ale na 98% zamontowałem go dobrze .

usiłowałem cie naprowadzić na to że może i komuś by coś przyszło jakbyś choćby bąknął np co to za sprzęt.

i to jest to 2%,a co do wskaźnika to pewnie ch strzelił go w zbiorniku bo to tandeta jest,.

no ale dobra olać ten wskaznik paliwa , zawsze słychać kiedy się kończy a jak juz sie skończy pstrykamy na rezerwe i do najbliższej stacji raczej dojedziemy . Ale co z tym prędkościomierzem , uj z tym ale kilometry nie biją , no tak dla mnie z jednej strony lepiej jak bede chciał go sprzedawać ale cholercia wczoraj założyłem nowy cylinder itp i nwm ile mam już na nim km przejechane , póki co szacuje na jakies 50km .

sprzęt to Dafier dfe50-8A , to samo co Benzer Aston (tak mi na tym forum powiedzieli :D )

sprawdź tą linkę - czy się nie zacina. Nie wiem czy zegar jest mechaniczny (magnesik ciągnący koło ze wskazówką) cały czy też na końcu linki jest magnesik z czujnikiem zliczający obroty - otworzysz licznik to zobaczysz. w najgorszym razie do wymiany licznik.
W każdym razie i prędkość i przebieg są czytane z obrotów linki - wiec tu trzeba zacząć szukać.

Masz taki licznik?
http://allegro.pl/licznik-predkosciomierz-benzer-aston-50cc-125cc-i5894428080.html
a szarpał bo źle złożyleś ślimak po wymianie opony z przodu gdy spowrotem składałeś do kupy

Hmmm... Taki jak z reklamy na dole aukcji allegro sobie strzelić i jest super :-)
http://allegro.pl/sigma-sport-mc-18-12-licznik-moto-pomiar-0-100kmh-i4998805772.html?bi_s=ads&bi_m=p4&bi_c=115942#imglayer
Dobra, żartowałem... Ale licznik fajny, do motorynki bym założył :-)))

jak się narazie boi ze nie wie ie przelatał to niech rowerowy za 12zł założy i już

paci napisał:

Masz taki licznik?
http://allegro.pl/licznik-predkosciomierz-benzer-aston-50cc-125cc-i5894428080.html
a szarpał bo źle złożyleś ślimak po wymianie opony z przodu gdy spowrotem składałeś do kupy

Tak mam taki licznik a szarpał juz wcześniej przed tym zanim cokolwiek przy nim majstrowałem.

Takie szarpanie to: wyrobione g iazdo w liczniku lub ślimaku,oobrobiona linka, lub calkiem roz...... licznik lub ślimak,licznik sprawdzisz wkladajac zapalke w miejsce linki i kręć.

Okej , wróce ze szkoły to to sprawdze , jeśli licznik bedzie działał to znaczy że linka lub ślimak do wymiany ?

Tylko niezapaloną i końcem bez siarki... :-)

Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaak:)

Zulus dobrze że przypominasz bo bym zapomniał ! ;)

Tak na wszelki, bo tu ostatnio napisać na kubku z kawą OSTROŻNIE - GORĄCA nie wystarcza... Wiesz jak jest :-)

I sprawdziłeś ten zegar?

niestety dzisiaj nie dałem rady bo jak wróciłem to zaraz biegiem na siłownie a już po 20 nie chciało mi się przy nim grzebać , jutro będę o 14 w domu to zobaczę co i jak

zrobiłem tak jak pisaliście i zegar coś tam się ruszał , następnie odkreciłem linke od ślimaka i pokręciłem tam i też działał , wiec wygląda na to że winny jest ślimak .