da sie naprawić amotyzatory??

Witam ostatnio po ostrzejszej jeździe zepsuło mi się zawieszenie i chciał bym je naprawić o ile to możliwe bo wychodzi taniej niż kupno nowych. Posiadam Piaggio typhooni zepsuło mi się przednie zawieszenie. PROSZE O PILN¡ POMOC

zepsuło?? tzn.?? zawieszenie moze się zepsuć na wiele sposobów, ale zeby podać sposób naprawy, musisz podać co dokładnie się z nim stało

więc tak
możmna je schować jedną reką bęz większego wysiłku i są bardzo miękkie. bez niczego schodzą do samego dołu. Ale same się wysówają. Mam nadzieję że to wystarczy bo nie wiem co więcej napisać

Olej pewnie wyciekł jak są takie objawy. Najlepiej je rozbierz i kup olej do amorków.

tak jak napisał kolega wyżej. odkręć koło wykręć dolną część amortyzatorów, wylej resztki oleju, wymień uszczelniacze ( w każdym motoryzacyjnym dostaniesz :sunglasses: ) nalej jakieś 60-70ml oleju i skręć wszystko :slight_smile:

Dopisze się do tematu :wink: Piaggio NRG 94r.
Też mam problem z przednimi amorami, mianowicie prawie nie chodzą w gore i w dół. Jak nacisnę hamulec i pochyle się do przodu to ugną się około 1cm, są strasznie twarde.
Jak zaradzić temu problemowi :?:

Rozebrałem kiedyś stary amortyzator z piaggio i nie zauważyłem żadnego wlewu oleju, albo jakiejś śrubki.

to jest tak.

1. Odkręcasz koło i je wyciągasz.
2. chwytasz ręką dolną część lagi i ją wykręcasz.
3. uszykuj jakieś wiaderko i ustaw lagę “dziurą” do dna wiaderka, oprzyj ją o ściankę i poczekaj aż wszystko ścieknie.
4. kiedy już caly olej wycieknie z lagi wlewasz do niej 60-70ml oleju i wkręcasz ją spowrotem.
5. Jeśli jest to konieczne to wymień uszczelniacze. Wyciągasz je i idziesz do sklepu motoryzacyjnego i powinni Ci dobrać odpowiednie :slight_smile:

a tak dlaoriętacji ile może koszkować ten olej i te uszczelniacze??

mariusz008 napisał:

a tak dlaoriętacji ile może koszkować ten olej i te uszczelniacze??

Grosze... Max 30zł za wszystko...

1l oleju jakieś 20-30zł a uszczelniacze grosze :stuck_out_tongue:

wielkie dzięki za pomoc
pozdawiam

z tego co wiem sa ruzne rodzaje olejow hydraulicznych ,musisz się dowiedzie jakiej géstoci olej wlac bo jak wlejesz za gesty to będzie to samo co jest ,jezeli się myle to mnie poprawcie,
i sory za brak polskich liter ale nie siędze na swoim kompie a tu ich nie ma (angielski system)