Witam… Chcial bym u siebie wyczyścić tłumik w srodku… to wate…itp… po podejrzewam ze jest brudna i cala zasyfiona:P… i czym to wyczyścić i jaką… czytalem na starym forum ze KRETEM a pozniej wrzatkiem zalac?.. to dobry sposobą
Waty w tłumiku się nie czyści, tylko wymienia. Jeśli chodzi o dyfuzor to ja czyściłem czymś w stylu kreta, do rur, tylko że na zimną wodą. Szczerze mówiąc trochę pomogło, lepiej się zbiera. Ewentualnie możesz benzynę przepłukać.
A jaki masz sqtą… i poprawiły ci się trochę osiagi i co to jest dyfuzor?
Derbi Senda (motorower). Dyfuzor A co do osiągów to lepiej wchodzi na obroty.
A i ja mam seryjny tłumik:)… To zrobie tak… odkrece od cylka… wsypie kreta i zaleje wrzatkiem…?
Ale kret to jest żel :P. I strasznie śmierdzi…
Niee… wiem ze smierdzi… ale krety sa tez w proszku;D to jak wyczyścić tłumik kretem?.. Wsypier od gory od str cylka zatkam koncowke… i zaleje wrzatkiem:)
Wstrząśnij nie mieszaj :P.
Zatykasz jeden koniec (zatkaj jakimś kołkiem drewnianym, nie używaj plastiku, torebek bo może je przepali). Wsypujesz, zalewasz, wstrząsasz i jest (uważaj na ręce
).
ja niedługo bede praktykować sztuke ze sprężynę do czyszczenia kominów i zobacze czy przypadkiem nie lepiej…o krecie jedni piszą że pomaga inni że w ogóle…
A zastanawiałeś się co jest w wydechu? Przeciesz nie jest on całkowicie pusty.
oczywiście że wiem że są tam jakieś komory…mimo iż to sportowy tłumik , ale na pewno wyczyści się wjecej niż jakimś kretem a u mnie warsta mocno zaschniętej sadzy ma około 2-3mm
ostatnio mechanik czyścił tłumik w moim sqcie, pomogło, ale robić to jakimś specjalnym preparatem (nie pamiętam nazwy) zalewało się tym tłumik, czekało 2-3 godziny i cały syf z tłumika schodził. Pomogło, bo tłumik był zatkany i niechcial jechać więcej niż 65 km/h teraz wszystko wróciło do normy i jedzie 80 km/h :mrgreen: Spróbuj kretem, myślę, ze pomoże.
Kombinujcie różnymi środkami do odtykania rur :P.
jak chcesz mieć pewnosc to zrob ten triczek z kretem z 2-3 razy
Ew. wlej jeszcze fosolu :P.
zrobiłem…najpierw tą sprężynę do kominów i nie powiem ładnie poczyściło…dwie sprore kupki sadzy wypadły. potem kupiłem dwa krety w granulakach i co chwile wsypywałem i wylewałem…wypadały dość grube grudy sadzy…ogółem wypadło dość sporo…mam nadzieje zł coś pomoże. taka rada po krecie przepłukajcie tłumik jeszcze ze 3-4 razy gorącą czystą wodą bo czasami zostaje osad po krecie i trzeba go rozpuścić.
hefaistos i co pomoglo?
Na pewno pomogło… Jeżeli jeździło się na dużej ilości oleju to takie są skutki, że skuter się zamula i olej zapycha wydech.
nie mam na razie napędu wiec nie mam jak sprawdźićkondzio94 napisał:
hefaistos i co pomoglo?