Czym odkręcić śrube przy kole magnesowym

Chodzi mi o tę śrubę, którą mamy po odkręceniu wiatraka. Po odkręceniu tejże śruby mamy koło magnesowe gdzie potrzebny jest ściągacz. Nie wiem jak dokładniej to wytłumaczyć. Tę śrubę odkręci się za pomocą pistoletu pneumatycznego ale nie mam do niego dostępu. Jak inaczej tę śrubę odkręcić? mogę zablokować by się nie kręciło ale nie wiem czy czegoś nie uszkodze w srodku

Tam jak masz te 3 śrubki do montażu wiatraka wkręcasz dwie i między nie wsadzasz mocny śrubokręt w ten sposób zablokujesz magneto i odkręcisz mocującą go śrubę. A jak chcesz zdjąć magneto? masz ściągaczł

http://www.allegro.pl/item542067876_pradnica_iskrownik_piaggio_gilera.html -jest ta “pokrywa” po lewej na tym zdjeciu, tak właśnie mam. I tam wkrecic 2 srubki i srubokretą co mi to da bo nie czaje

Jest pare sposobów na odkręcenie tej śrubki

1.Wkręcasz blokade tłoka i masz (na forum jest opis jak zrobić)
2.Wkręcasz dłuższe śruby w miejsce śrub wiatraka i wtedy też się zablokuje ale musisz jeszcze jakimś śrubokrętem lekko podeprzeć

rafal93 napisał:

Jest pare sposobów na odkręcenie tej śrubki
2.Wkręcasz dłuższe śruby w miejsce śrub wiatraka i wtedy też się zablokuje ale musisz jeszcze jakimś śrubokrętem lekko podeprzeć

Powodzenia życzę... masz chłopie pomysły pomyśl trochę jak coś doradzisz!! Owszem w ten sposób zablokujesz magneto, ale jest duże prawdopodobieństwo ze uszkodzisz cewki a to dodatkowa robota i kasa! Ze śrubokrętem i dwoma śrubkami tez radze uważać żeby nie urwać wkręconej śruby albo żeby nie zerwać gwintu w magnecie. Najlepiej to kup sobie blokadę uniwersalna buzetti albo blokadę tłoka. (polecam pierwsze narzędzie)

Najtaniej to poszukaj kogoś życzliwego kto ma kompresor i pneumata za free Ci to odkręci :) (np w wulkanizacji)

ja odkręcam tak ze mam kawałek płaskownika z dwiema dziurami wkręcam w jedna dziurę i w magneto śrubę a drugą dziurkę w dziurę od mocowania wydechu.

Mam nadzieje że mnie zrozumieliście :smiley: