Witam, od razu chce przeprosić jeśli napisałem coś źle zupełnie się na tym wszystkim nie znam więc zwracam się z prośbą o pomoc do ludzi zdecydowanie bardziej doświadczonych i obeznanych w temacie. A więc niedługo będę zdawał na prawo jazdy AM i chciałem kupić Derbi Sende ale dowiedziałem się że nie mogę ponieważ zdawać będę na skuterze z automatyczną skrzynią biegów, no i właśnie stąd moje pytanie :)
Możesz, manualna skrzynia biegów wcale nie jest zła. Jeździć na manualu nauczysz się w jeden dzień. Co do drugiego: raczej nie ma takiego czegoś, może pojedyńcze sztuki, choć wątpie.
przepraszam zapomniałem napisać mój instruktor mówił że jeśli będę zdawał na skuterze z automatyczną skrzynią to będę mógł jeździć tylko na motorowerze z automatyczną skrzynią biegów :/
Kłamał... Jeżeli masz AM lub kartę możesz kierować: Motorowerem do 50cc który nie przekracza 45km/h. I tyle reszta nie ważna czy skrzynia biegów auto czy nie. Osobiście polecam Derbi Sende tylko uważaj żebyś nie kupił złoma. Automaty są nudne uwierz... A tak masz biegi i możesz sobie zmieniać kiedy chcesz.
Tyle że skoro jest to kategoria prawa jazdy a nie odrębne uprawnienie egzaminator ma rację. Jeśli zdajesz egzamin pojazdem z automatyczną skrzynią biegów możesz poruszać się tylko pojazdami które mają automatyczną skrzynię biegów. Tak jest w przypadku samochodów, aut ciężarowych oraz ciągników rolniczych (są takie z automatycznym sprzęgłem i zwykłym nożnym którego używa się sporadycznie do wolnego podjeżdżania do przeszkód).
Dla ciekawostki powiem że zdając kategorię B na aucie z manualną skrzynią biegów możemy holować małe przyczepy jedno osiowe ale kiedy zdamy egzamin na kategorię BE samochodem z automatyczną skrzynią biegów duże przyczepy możemy holować tylko i wyłącznie autem z automatyczną skrzynią biegów.
Sorry, że odkopuję, ale dzisiaj byłem w WORDzie i zobaczyłem jedną osobę zdającą na Romecie Zetce 50, a dalej osobę zdającą na jakimś małym skuterze, więc to co napisał deganame to chyba prawda.
mam takie pytanie skoro mówicie że nie można to czym różni się prawojazdy am na skrzynie manualna a na zwykła a czym różni się dowód rejstracyjny na motorowery z manualną a automatem i w jaki sposób policjant podczas kontroli stwierdzi na czym zdawałeś Osobiście powiem że niczym zdawałem automatem mam teraz enduro podczas kontroli nie miałem kłopotów wóle to jakeś śmieszne masz debilnego instruktora
Totalne bez sensy... Czyli jak będę zdawał na B (samochód) i będę jezdził fiatem punto z manualną skrzynią biegów, to to oznacza, że mogę jezdzić tylko i wyłącznie samochodem z 5 biegami? NIE. Prawda jest taka, że ważna jest pojemność, nieważne czy zdajesz na skuterze czy motorowerze, to i to jest 50-tka, więc instruktor nie jest obeznany w temacie, albo naopowiadał Ci bajek. Lepiej zmień instruktora. Nie ma czegoś takiego jak uprawnienie na pojazd z automatyczną skrzynią biegów a manualną... Polecam TVNTurbo: - 'Jazda polska' - 'Na osi' - 'Uwaga pirat' Aktualne informacje o prawie drogowym.
Degename ma racje co do zdawania B na automacie, nie można jeździć potem autami z manualną skrzynią biegów. W prawko zostaje wpisany kod "78", więc policjant na pierwszy rzut oka wyłapie takiego delikwenta, który chciałby zakombinować.
A skąd wiesz, że kursant nie zdawał na skuterze ze szkoły jazdy lub swoim własnym? WORDy nie mają obowiązku posiadania pojazdów z automatyczną skrzynią biegów, gdyż u nas takie pojazdy nie są popularne.
Bo po skończonym egzaminie egzaminator wprowadził go do garażu. Dobra, przyznam się: to ja zdawałem dziś na Zetce, dlatego tak mnie to zdziwiło. A jak skończyłem egzamin (zdałem!) i wjechałem rometem do garażu to nadal tam stał.
Nie wiem czy już to nastąpiło czy dopiero nastąpi (wzory są już zatwierdzone) ale wg nowych przepisów na prawie jazdy będzie kategoria AM i Ci co zdadzą kat AM będą mieli to samo prawo jazdy co dla innych kategorii. Kwestia automatów również będzie przestrzegana ponieważ pojazdy kategorii homologacji L6e posiadają głównie skrzynię automatyczną i na nich również będzie można zdawać egzamin (w przyszłości). Dlatego jeśli zdasz egzamin na czymś takim nie będziesz mógł jeździć na przykład Yamahą TZR.
Dla przypomnienia - kategorie homologacji: L2e - Motorower - karta motorowerowa lub prawo jazdy kat AM lub ukończone 18 lat. L6e - Pojazd samochodowy lekki - karta motorowerowa lub prawo jazdy AM, A1, B1 i wyższe kategorie. L7e - Pojazd samochodowy ciężki - prawo jazdy kat B1 i kategorie wyższe (bez kat A1, A2, A!).
z tego co się orientuje a mam dobre info to wordy wymieniają pojazdy ze względy na nowe kategorie w Białymstoku zakupiono frezarki jedna wersja 50 druga 100 konna ybr-ka i neos i mogę się założyć że osoby na niej zdawające będą jeździć z manualem i nic im nie będzie. A co do aut to rzeczywiście jest taki przepis.