Witam ! Zacznę od samego początku. Przez własną głupotę nie podłączyłem czujnika temp. a to że mam złe cyrkulacje w chłodnicy (Aerox 03r) czujnik nie pokazać że się skuterek przegrzewa a po pewnym czasie zaczął wyć i zgasł (pali pali ale po rozebraniu cylindra straszne rzeczy mym oczom się ukazały, czeka mnie wymiana cylindra + nowy czujnik) kiedy byłem u mechanika ze skuterem kumpla opowiedziałem mu o moich “przygodach” a ten mi wyskoczył żebym mu przyniosła jeszcze wał to założy mi nowe łożyska.(Wszystko będą sam robić ale przy wymianie łożysk wolę by to robić ściągaczem) Sedno topicu. czy po zatarciu oraz porządnemu przegrzaniu muszę także wymieniać łożycha p.s.Luzów od razu mówię nie ma.
Skoro nie ma luzów to jeszcze sa dobre, ale z drugiej strony jak łożyska nie są drogie to można wymienić zeby potem roboty nie mieć?
Luzno
Nawet niezbyt inteligenty człowiek wie że w łożyskach jest smar*, chyba że łożyska są smarowane aktywnie przez olej+paliwo dostarczane do komory wału wtedy rozwiązują się wszystkie wątpliwości i łożyska zostają na swoim miejscu :roll: *Chodzi głównie o to że nie wiem czy po tym jak mu zaserwowałem taką jazdę ten smar w tych łożyskach nadal spełnia swoje zadanie. Może być tak (Mogę się mylić) że ten smar jest już “ugotowany” i zaraz mi się zrobić luzy i będzie mnie czekać kawał roboty. czekam na odp. jeżeli nie dojdziemy do porozumienia to jednak zmienić te łożyska. Z góry thx. Pozdrawiam !
Haha pozdrów tego swojego mechanika:| Co ma do tego ze tłok spuchł od przegrzania do stanu łozysk jezuuu, jak neimasz luzów to zostaw to !! Zmieniaj cylinder i smigaj! Wkoncu to jest silnik minarelli! wiec łożyska długo Ci posłużą.
mechanika pozdrowie choc widzialem go pierwszy raz na oczy poniewaz Po 1! Jak idzie poczytac się wyzej bylem z kumpla skuterem u mechanika bo jak na razie ja mam zajete rece Po 2!Wszystko sam robić i siedzą w tym dosyć długo(Mam swojego mechanika w Rybniku nazywa się serwis Yamaha & Harley Davidson i oni mnie tam wyręczają z roboty która wymaga odpowiedniego sprzętu) Po 3!Co do łożysk !Nie studiuje budowy konstrukcyjnej każdej części więc staram się dowiedzieć czy stan przegrzania silnika kiedy z dupy mi się kopciło jak ze starego komina wpłynął mi na stan łożysk a tak po za tym fach mam w określaniu przyczyn usterki i staranie się o szybkie jej usunięcie ! Po 4!Doskonale wiem jaki mam silnik i nawet po zatarciu on dalej jeździć choć nie tak ładnie jak poprzednio ! Po 5!Pomogłeś mi za co dziękuje ale jedno o co proszę to żebyś mi więcej nie Haha’ował gościu bo ja staram się tylko o pomoc a nie o to żebyś ty wyśmiał na forum kogoś i mądrował się ! Jak jesteś taki kozak to załóż własny warsztat i za parę lat będziesz gnoił takich “lajków” jak ja! Z Pozdrowieniami ! Jacek!