Czy to nie zaszkodzi mojemu Airsalowi?

Witam. Mam cylinder airsal 80cc. Już dotarty - 800km przebiegu.
Bede kupowal do niego wiatrak naraku. Ale zamierzam to zrobic dopiero na wiosne, Poniewaz teraz jest zimno i wydaje mi sie ze wystarcza mu to chlodzenie. Ale powiedzcie mi bo jak zrobie z 3-5 km i jak on sie zagrzeje to potem minimalnie jest slabszy ale to minimalnie vmax ok. 2km\h mniejszy. Czy takie cos mu szkodzi? Czy jak wymienie na to chlodzenie naraku to nie bedzie sie grzal? I czy bedzie trudniej go zagrzac na zimnym?

Nie bój się co te 5km jest ja na 50cm zrobiłem 50km i był sporo słabszy i ostygł i znów miał moc.A 80 grzeje się o 20% szybciej niż 50cm.

Ale jak zmienie to chlodzenie, To nie bedzie spadku osiagow po zagrzaniu sie? Czy to grzanie sie to jest normalne i nie obniza zywotnosci cylundra?

Niektórzy mówią że silnik optymalnie pracuje gdy ma 85 stopni ale ile w tym prawdy to wiesz różnie bywa... Nie katuj go jazdą na Full manetki i rób przerwy co jakieś 30 km. A teraz gdy jest zimno to przy spokojnej jeździe nic się nie stanie...

to silnik chłodzony powietrzem . luz między pierścieniami a cylindrem jest na tyle duży że nie powinno się nic stać. przejechałeś dopiero 800km , przy większym przebiegu ten objaw minie