Witam.
Ostatnio znacznie spadło przyspieszenie w moim skuterze i postanowiłem rozkręcić przekładnie… Po otworzeniu wypadła sprężynka. Wydaje mi się ze to sprężynka sprzęgła ale nie jestem pewien… oto fotka:
http://img80.imageshack.us/my.php?image=fotka613sr2.jpg
pozdrawiam
dawid669
[ Dodano: 2008-10-13, 14:27 ]
i sorry za jakość zdjecia ale z telefonu… :-/
Wygląda jak sprężynka sprzęgła ale dla pewności zdejmij dzwon i sprawdź
A w sprzegle powinny byc 3 czy 4 sprezynkiż?
Albo 2 albo 3 zależy od sprzęgła
aha to zaraz ide sprawdzić ile ejst
Jak jakiejś nie będzie to będzie widać.
no tak jak by jednej nie było bo sprzegło jest zbudowanie z takich jakby 3
części i pomiędzy jednym nie ma sprzeynki
to wsadź ta co wypadła. jak sprzęgło składa się z 3 części to i sprężynki powinny być 3
oki… Jutro się z tym pobawie
W keewayu są sprzegla 3 sprezynkowe. Nawet nie musisz odkrecac dzwonu, wystarczy odkrecic przekładnie i zobaczyc przez szczeline.
Ale jak nie ma jednej to i tak musi zdjąć żeby ją wsadzić
to jest na milion % sprężynka od sprzęgła, ja swoje seryjne od keeway focus mam właśnie przed sobą i jakby je porównać z tą na zdjęciu to są identyczne!
Także możesz od razu przygotować się na wsadzenie jej z powrotem, najlepiej do mechanika podbij najbliższego za 5 Ci odkręci te 2 nakrętki, od dzwonu i sprzęgła pneumatem, będzie szybko i bez kłopotów bo samemu bez narzędzi to już ciężko.
Z odkręceniem to nie ma problemu obok mam zakład wulkanizacyjny i tam mam za darmo wiec spox… Tylko się zastanawiam czy nie kupić spreżynek twardszych bo niedawno kupiłem tecnaigasa… co o tym sądzicie??
To kup Hebo niebieskie, będą dobre a zaoszczędzisz sobie rozkręcania i skręcania sprzęgła, zrobisz raz a dobrze ;d
ale na pewno niebieksię bede dobre… bo nie chciał bym kasy wyrzucic… aha i jescz ejedno wiesz mzoe do czego sa koperty do rolek??
[ Dodano: 2008-10-13, 20:38 ]
i czy centarlna tez kupić
??
no koperty to takie coś w co się wkłada rolkę, ale większość rolek które się kupuje w sklepach itd już mają taką obwódkę wokół siebie więc kopert się nie stosuje.
Takie rolki do których potrzeba kopert to są dołączane do wariatora hebo NG.
Do samego wydechu to, ewentualnie białą malossi (mam taką na sprzedaż możesz napisać na gg to się zgadamy, żeby nie było to napisałem temat w dziale giełda)
Koperty sa stosowane do rolek testowych. A rolki testoe to zestaw cieżarków o różnych wagach na katóre zakładasz własnie te koperty
No wiec rozkręciłem sprzęgło wszystko ładnie pięknie już chce zakładać sprężynka i tu nagle patrze a to oczko które się zakłada sprężynkę… urwane… i sprzęgło do wymiany… i ma pytanie jakie sprzęgło do keeway’aż? 105mm czy 107mm??
Seryje sprzeglo ma d112 a w nowszych keewayach ma d115. Mozesz oczywisce kupić d105 lub d107 ae do tego jescze dzown musisz kupić taki sam.
Nie no chce kupić samo sprzęgło top racing a mój keeway jest z 2005r… wiec jakie musi być??
[ Dodano: 2008-10-14, 17:46 ]
http://moto.allegro.pl/item451861490_sportowe_sprzeglo_top_racing_107mm_do_2_suwow.html
chodzi mi o to… będzie dobre ??