Witam.czy linka gazu można zakwalifikować jako materiał eksploatacyjny ?,czy też wymiana powinna się odbyć w ramach gwarancji ?.
Linka jest prawdopodobnie taktowana jako materiał eksploatacyjny, więc nie sądzę, żeby z własnej i nie przymuszonej woli zrobili to na gwarancji :)
No tak,serwisy interpretują to na własną korzyść.Tak logicznie myśląc to wszystkie elementy składowe skutera są w pewnym sensie materiałami eksploatacyjnymi,włącznie z wałem korbowym,tłokiem,korbowodem itd.Tak się zastanawiam na czym polega właściwie ta gwarancja ?,na robieniu płatnych przeglądów ? :).
Jak najbardziej podlega naprawie/wymianie gwarancyjnej - tak samo jak akumulator. Osobiście sprawdzone.
Motorower w okresie co najmniej dwóch lat od daty zakupu MUSI jeździć - o ile taka jazda jest niemożliwa, to serwis bądź sklep musi usunąć usterkę.
Rozumiem.Co zrobić w wypadku jak serwis zażyczy sobie zapłaty za wymienę linki,a ja powiedzmy się uprę twierdzac że wymiana powinna być wykonana na gwarancji ?,mam zabrać rękawice bokserskie ? :).
Reklamować w trybie niezgodności towaru z umową u sprzedawcy, a nie w serwisie.
Zgłosić sprzęt jako niesprawny, żądać naprawy, albo zwrotu gotówki. Sprzęt musi być sprawny w okresie 2 lat od zakupu. Ustawodawca coś takiego nam zapewnił. Sprzedawca ma jedynie dwa tygodnie na ustosunkowanie się do reklamacji. Oczywiście, sprzedawca musi na swój koszt zabrać sprzęt, bo on jest przecież niesprawny!
Pismo ze zgłoszeniem reklamacyjnym w dwóch egzemplarzach, podbite i parafowane jego przyjęcie w sklepie... A zegar tyka i tyka...