Mam pytanie usłyszałem gdzieś że przy zmianie wariatora i wydechu trzeba zmienia także dysze główną na większą?? Mam zamiar zamówić dziś lub jutro malossi multivara i nie wiem czy dysze zamawiać, bo to jedna przesyłka a nie widzi mi się płacić dwa razy za przesyłki i zamawiać tylko dysze. Jaka jest oryginalna dysza w aprili sr w starej budzie z silnikiem z leżącym cylkiem, żebym ewentualnie wiedział jaką kupić.
Nie ma potrzeby zmiany dyszy. Kłania się tylko dokładna regulacja przekładni
Właśnie też mi się to dziwne wydaje ale lepiej się spytać niż potem przepłacać. Do malossiego jest dodawana białą sprężyna centralna ile ona ma %, i czy każda firma ma swoje kolory sprężyn bo mam wsadzoną zieloną tylko nie wiem jakiej firmy bo już była jak kupiłem. Sprężynki na sprzęgle też by się przydało zmienić??
Dysze to jak chcesz … bez różnicy będzie przy wiekszym tunie się wymianie dysze , gaźnik. Tak kazda Firma ma swoje kolory sprezyn i swoje % . Biała malossiego jest gorsza od żółtej a zółta ma +40/30% różnie to bywa Dokładnie to niewadomo ile maja % Malossi niepodaje % tylko kolory ma i wiadomo że jest tak Biała , zółta , czerwona Zielona ?? hmmmmmm jak nieznasz firmy to ciężko będzie bo chyba i metrakit ma zielone i Polini … sprzezyny na sprzęgle powiem tak … Jak ma muła od zera to przydało by się … Albo jak czujesz że skuterek może więcej jest mocny itp… to tez mozesz sprobować z twardszymi na spzregle …
Co do sprężyny to pewnie każdy może się aby domyślać, myślę że nie jest zbyt twarda, wydaje mi się że poprzedni właściciel zmieniał ją do tłumika więc nie powinna by zbyt twarda. Mam jeszcze jedno takie trochę głupawe pytanie, czy jak skuter rusza to obroty powinny iść jednostajnie w górę bo jak gwałtownie ruszam to on pierw łapie maksymalne obroty a potem dopiero spadają i idę płynnie w górę.
myslenie czasem jest błedne … nierozumiem zabardzo twojego pytania … dodajesz gazu i kreci od razu do odciecia ?? i puzniej łapie i dopiero obroty schodzę i puzniej znowu wzrastaja ???
Nie, rusza i jedzie ok 15-20 na bardzo wysokich obrotach a potem dopiero spadają i ciągnie normalnie
Skuter powinien wkręcać się na obroty równomiernie. Tak samo jak z nich schodzić
To wyreguluj przekładnie a nie gaźnik.Marian napisał:
rusza i jedzie ok 15-20 na bardzo wysokich obrotach a potem dopiero spadają i ciągnie normalnie
Co do dyszy to chciałem się upewnić, a co do tego ruszania to się pytam bo się kłócą jak to naprawdę powinno być a teraz mi się przypomniało to się zapytałem :-P. Jutro jak będą miał chwile czasu to nagram filmik to może coś doradzicie, podpowiecie czy to jest dobrze czy nie.
Okej czekamy na video.
A powiedz mi jeszcze czy przy założeniu multivara muszę zmieniać sprężynki sprzęgła?
Jak będzie miał muła od 0 to wtedy pasowałoby zmienić, ale raczej nie będziesz musiał .
A jakie rolki wrzuciłeś do multivara. Po założeniu zakładasz ich 7g rolki , białą spręzyne , zielone sprężynki i ciągnie jak głupi …
nagrałem ten filmik, tylko że na razie jestem sam to trochę mi nie wyszedł ale jak się wsłuchać to słychać że trochę przerywa i potem obroty spadają i dalej ciągnie http://www.wrzuta.pl/film/d3Vjd8r5oW/hpim0453