Czujnik temperatury czy da się to wykonać ??

Witam więc w moim rieju zepsuł mi się czujnik temperatury płynu chłodzącego więc wpadłem na pomysł.

Kupić elektroniczny termometr

Przedłużyć kabel i wsadzić w chłodnice wiem że ten kabel wytrzymuje duże temperatury i na pewno by się nie popsuł tylko takie moje pytanie czy to zda egzamin ? Czy będzie pokazywał prawdziwą temperaturę ? Wiem że w chłodnicy jest mniejsza tem. niż w cylindrze ale powiedzcie czy warto próbować to zrobić ??

hmm, jak byś dał czujnik w zbiorniczku to powinna być temperatura nie dużo różniąca się od cyl. Egzamin zda, gdzieś kiedyś czytałem że ktoś tam wstawił czujnik w zbiornik i silnika nie przegrzał.

Najlepiej to byłoby czujnik wsadzić w głowice bo odczyt byłby najdokładniejszy.

Ale niestety nie włoży się więc spróbuje to zrobić przy chłodnicy wiem ze około 10C jest mniejsza temperatura w chlodnicy niz w cylindrze :stuck_out_tongue: Wiec nie będzie problemu dzieks aha możesz poszukać dla mnie tego artykułu co ktos to zrobił do zdobycia piwo i pomógł

Nie pamiętam gdzie to było, po prostu koleś wywiercił dziurę w zbiorniczku tego samego przekroju, włożył czujnik i dodatkowo uszczelnił sylikonem.

@edit
ewentualnie możesz czujnik umieścić w przewodzie przy głowicy, ale musiał byś jakiś sztywniejszy przewód dać. Wtedy raczej na bank miał byś dokładny pomiar.

Zarobiłeś u mnie pomógł i piweczko dzięks za pomoc

http://forum.jednoslad.pl/viewtopic.php?t=2545&highlight=termometr tutaj masz gościu ma taki sam… wywiercił dziure w zbiorniku i potem uszczelnił poxiliną…

Tak samo mam, dziurka w zbiorniczku wyrównawczym wsadziłem i kleisz poxipolem! A temp jest miećjwięcej taka sama jak w cyl.

Dzieks chłopaki tylko jest następny problem Rieju nie ma zbiorniczka wyrównawczego :stuck_out_tongue: I gdzie to zamontować ??

Hokster napisał:

Dzieks chłopaki tylko jest następny problem Rieju nie ma zbiorniczka wyrównawczego :P I gdzie to zamontować ??

o kur..wa to ten reju na maxa lekki jest co ?;) to powiec co on morze ma :P
ja tam bym kombinował z głowicą niee wiem jak wy :)

Umiećść czujnik w przewodzie, zdejmij przewód, przewierć i odpowiednio zaklej.

A moze między żeberkami cylindra???

Eh vivacity :d Nic nie myślisz przecież moto chłodzone cieczą nie mają przy cylindrze żeberek :stuck_out_tongue:

ale wtedy przepływ płynu nie będzie ograniczony jak w pakujesz to we wąz ??

No fakt;p to moze jakos do fajki przymocowac na opaski i zeby dotykal cylindra ta czujkaż

Ale to musi być w płynie chłodniczym Tak to wiesz ja po 1godzinnej jeździe mogę normalnie ręką dotchnąć cylindra więc nic nie da jak będzie dotykać cylka

Ja mam dokładnie taki sam termometr i mam go w zbiorniczku.
Pokazuje raczej dokładnie, bo jeszcze nigdy nie przegrzałem silnika :slight_smile: (max w zbiorniczku miałem 82c).
A co do twojego problemu to umiećść go w wężu i zaklej poxipolem (powinno wytrzymać). Nie sądzę, żeby zmniejszyło to przepływ cieczy.

hmmm to moze jakos prrzerobic zeby weszlo w stary termostatą? :mrgreen:

Termostat to trochę co innego.
Jak bym nie próbował bo to są rożne czujniki i mogą mieć inny opró albo różnić się innymi parametrami. Lepiej nie próbować.

Marian napisał:

Termostat to trochę co innego.
Jak bym nie próbował bo to są rożne czujniki i mogą mieć inny opró albo różnić się innymi parametrami. Lepiej nie próbować.

Co ma opór do tego skoro to kompletny termometr.

Z tych wszystkich opinii jednak najlepiej będzie w przewodzie...
@down
Przecież dokładnie napisał że chce cały z wyświetlaczem. A nawet jeśli to w rieju nie ma seryjnie takiej opcji.

Co ma opór do tego skoro to kompletny termometr.

Jakby chciał przeszczepić zegar z innym niż oryginalnie czujnikiem to raczej ma kluczowe znaczenie.