"Czerwona lampka" - wskaźnik oleju + kierunkowskaz

Witam.
Mam problem :stuck_out_tongue:

Sprawa wygląda tak - przyszła zima, skuter schowany pod “garażem” (zadaszony, ale minusowe temperatury na pewno były)
Raz na jakiś czas oczywiście odpalałem silnik i przez chwile go tak zostawiałem, lekko gazowałem.

Dzisiaj znowu chciałem to zrobić…tym razem akumulator całkiem siadł - nie działały nawet wyświetlacze. No to…odpalam “nożnie”.
Udało się, ale…zapaliła się “czerwona lampka” :-o jest to wskaźnik oleju - wiem tylko tyle, że jak coś takiego się włączy, trzeba natychmiast się zatrzymać.
Oczywiście patrze do zbiornika - jest pełny.
Zdziwiłem się, ponieważ wcześniej czegoś takiego nie było :expressionless:

Na dodatek…jak próbowałem włączyć kierunki - coś “cykało”.
Również nie wiem co to było…światła przednie i tylnie działają normalnie.

Potrzebuję pomocy - co mam zrobić w związku z tą czerwoną lampką (próbowałem “na luzie” [odpychając się nogą] przejechać kawałek, poprzechylałem go trochę, ale nic nie daje) i co się dzieje z kierunkami ? Może po prostu za mało prądu ?

no ale to nie jest tak że jak się zapali lampka od oleju to trzeba się natychmiast zatrzymać :stuck_out_tongue: tylko jak najszybciej dolać a z 50km to jeszcze spokojnie byś przejechał :roll: a kierunki nie działają bo aku jest rozładowany bez niego nie będą działać :slight_smile: I pewnie ci się czujnik od oleju zepsuł :-/

Dobra.
Kierunki to w sumie tak myślałem, że to przez aku (mimo, że światła z przodu i z tyłu działają).

Co w takim razie mam zrobić z tą lampką? Serwis konieczny, tak ?

Światła idą z prądnicy(czyli z magneta) a stop i kierunki z aku. Miałem niedawno taki sam problem z czujnikiem. Serwis nie jest konieczny. Ja kupiłem od SiWego za 10zł i sam wymieniłem. Wyjmij schowek pod siedzeniem i powineneś widzieć zbiorniczek i czujnik.

wyjmij czujnik przeczyść i podłącz jeszcze raz i powoli zalej olejem powinno pomóc :slight_smile:

mi się kontrolka oleju zapala jak aku jest padnięty lub wyjęty sprawdź jak naładujesz i może nie będziesz musiał nic kręcić

Kruchyl - mam nadzieję, że tak jest.
Wyjąłem aku, ale chyba totalnie padł, bo się nie chce ładować :confused:

Nie ma przepływu prądu. Trzeba będzie prawdopodobnie kupić nowy…
Dziękuję za odpowiedzi.