Cylinder Sportowy a Racingowy

Witam! Mam pytanie czym się różnią cylindry typu Racing a Sportą

Różnią się: Prędkością obrotową, mocą jaką osiągają, żywotnością

czyli mam rozumieć że: cylindry Sportowe są to cylindry o trochę większej mocy niż zwykłe, a racingowe są typowo na wyścigi mają dać z siebie wszystko co możliwa a po małym przebiegu są z nich złomy? PS: a czy Sportowe mają dłuższą żywotność od normalnych czy krótszą?

Słuchaj jest wiele klas cylindrów Sport ma prawie taka samą zywotnosc co seria i moc prawie dwu krotnie wieksza … Racing Ma trochę więcej koni niz Sport i tams ie wymianie co pewien zcas tłoki , pierscienie a np. w Evo to co kilkaset kilosów zmienia się tłok :smiley:

Sportowe jeśli mówimy o 70ccm to mają wytrzymałość zbliżoną do seryjnego

Oki wielkie dzięki wam

A żeby uściślić. Sport najczęściej jest wykonane z żeliwa lub niskiej jakości stopu aluminium + powłoka nicasilowa. Racingowe cylindry, mają dużo większe kanały zarówno wydechowy jak i ssący. Ponadto wykonane są z wysokiej jakości stopów aluminium, pokrytego nicasilem. W cylindrach racingowych stosuje się wyłącznie jedno pierścieniowe tłoki. Często w zestawach racingowych znajdujemy modułową głowicę. W zestawach high-end oddzielnie przykręca się moduł głowicy do cylindra, a oddzielnie przykręca się “dekiel” tworzący zewnętrzną warstą płaszcza wodnego. Reszta tak jak powiedzieli przedmówcy

Neeoo napisał:

Mam pytanie czym się różnią cylindry typu Racing a Sportą

Sporty kręcą niższe obroty i mają inne wielkości i kąty kanałów. Racingi kręcą wyzsze obroty i najczęściej mają trójdzielne (dwa mały, jeden duży) lub dwudzielne (dwa średnie) kanały wydechowe.

Regis napisał:

W cylindrach racingowych stosuje się wyłącznie jedno pierścieniowe tłoki.

A Malossi MHR Replica Ma dwa pierścionki a jest racingiem ;) (taki wyjątek).

Regis napisał:

W zestawach high-end oddzielnie przykręca się moduł głowicy do cylindra, a oddzielnie przykręca się "dekiel" tworzący zewnętrzną warstą płaszcza wodnego.

Nie w każdym, najczęściej tak jest w Malossi. Np. Hebo Manston Revolution ma modularną głowicę przykręcaną na jednych szpilkach ;).

Regis napisał:

A żeby uściślić. Sport najczęściej jest wykonane z żeliwa lub niskiej jakości stopu aluminium + powłoka nicasilowa. Racingowe cylindry, mają dużo większe kanały zarówno wydechowy jak i ssący. Ponadto wykonane są z wysokiej jakości stopów aluminium, pokrytego nicasilem. W cylindrach racingowych stosuje się wyłącznie jednopierścieniowe tłoki. Często w zestawach racingowych znajdujemy modułową głowicę. W zestawach high-end oddzielnie przykręca się moduł głowicy do cylindra, a oddzielnie przykręca się "dekiel" tworzący zewnętrzną warstą płaszcza wodnego. Reszta tak jak powiedzieli przedmówcy

Regis nie zgodze się z tobą ze racingowe mają jeden pierscien mój airsal alu ma dwa pierscienie