Cylinder "Racing" i "Sport"

Witam. Chciałbym się dowiedzieć tutaj czym różnią się cylindry “Racing” od “Sport”. To najpierw… Potem byłbym wdzięczny gdybyście mi powiedzieli, czy lepiej jest zamienić 50 ccm na 80 ccm czy 70 ccm. Kilka osób pisze o 70 ccm, a nie mam pojęcia dlaczego…zawsze wydawało mi się, że 80 ccm “dadzą więcej” ? I jeszcze jedno…mój skuter nie startuje “płynnie”. Przy dodawaniu gazu obroty rosną, jak zaczyna startowałspadają lekko, potem znów rosną… W odblokowanych skuterach tak podobno nie powinno być. Mój skuter to TGB R50X, odblokowany w serwisie, lecz jak to zrobili i jakie blokady ścięgnęli nie chcą powiedzieć… :confused:

Kolego, a Tobie nie pomyliły się przypadkiem działy?? Tutaj rozmawiamy o motocyklach i maxiskuterach (tj. od 125ccm). To, że założysz cylinder 80 ccm nie oznacza, że już masz dużego skuta;] sory za offtop, ale skuterówcy najwyrażniej nie odróżniają motocykli od skuterów… a teraz na temat: różnica między 70 a 80 ccm jest prawie nie zauważalna, ewentualnie w spalaniu i mooże na mocy. Napewno, po założeniu większego cylka szybciej posypie Ci się silnik. Proponowałbym 70 ccm, zawsze to mniejsze ryzyko na awaria, a różnica w osiągach niewielka;) Musisz równiez pamiętać o tym, że nie wystarczy samo założenie większego cylindra, jeśli chcesz żeby Twoja rakieta szybciej latała… Narazie zwiększy się tylko moc. A żeby wykorzystać tą moc i szybciej śmigać, musisz zmienić przełożenia :slight_smile: Wtedy możesz odczuwał taką samą moc, ale prędkość większą:) Mam nadzieje, że nigdzie się nie jebnąłem:D jeśli tak, to mnie poprawcie:)

w skuterach nie trzeba od razu wymieniać przełożeń!!! żeby cylinder dobrze oddaż swoja moc musisz miećwymienione sprzęgło i wariator, a jeśli to 2t to najlepiej tłumik. Ja na Twoim miejscu wziąćbym 70cc. a najlepiej jakbyś do tego wymienić łożyska wału :slight_smile: mitoRIDER, cały czas mylisz motocykle ze sqterami :stuck_out_tongue: te silniki są trochę inne :roll: :stuck_out_tongue:

O kurde, sorka ! Heh, pomylićy mi się działy, ale nie zauważyłem tego, przepraszam ! Moda proszę o przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce ! Was przepraszam, przez pomyłke tutaj napisałem… :confused: A resztą proszę w takim razie o odpowiedź na temat czym różnią się cylindry “Racing” od “Sport” EDIT: Co do wymiany reszty części - oczywiscie wiem o tym :stuck_out_tongue: Zdają sobie sprawe, że żeby odczuwałróżnicę będe musiał wiele części wymienić…i jestem na to przygotowany :smiley:

Sport jest tańszy i słabszy, w większości cylindrów nie trzeba wymieniać wału Racing jest bardziej na tor. Po wymianie cylindra na racing koniecznie trzeba wymieniać waż, gaźnik.

Okej. Wszystko już mi powiedzieliście, z co Wam dziękuje. Jakbyście mogli jeszcze wyjaśnić mi to, byłoby super…

I jeszcze jedno…mój skuter nie startuje “płynnie”. Przy dodawaniu gazu obroty rosną, jak zaczyna startować spadają lekko, potem znów rosną… W odblokowanych skuterach tak podobno nie powinno być. Mój skuter to TGB R50X, odblokowany w serwisie, lecz jak to zrobili i jakie blokady ścięgnęli nie chcą powiedzieć… :confused:

wyreguluj napęd, wsadź centralną sprężynę twardsza ewentualnie rolki lżejsze.

Cylki różnią się budową kanałów … i ich ilością, 1 pierścień 2 pierścienie

krasnalek52 napisał:

Sport jest tańszy i sąabszy, w większości cylindrów nie trzeba wymieniać wału Racing jest bardziej na tor. Po wymianie cylindra na racing koniecznie trzeba wymieniać waż, gaźnik.

Przy sporcie tak samo wypada zmienić gaźnik, chyba, że chce się polatać tylko 2tys :-| hmm seryjny sport jest słabszy to fakt, ale jeśli wykonać porting, dobrać dobre podzespoły to spokojnie z S6 SP wyciągnie się 15km i niech lolki nie mówił, że to ne wykonalne;] Sama obróbka kanału wydechowego i już mamy +2km

różnia się tym ze w racingach masz więcej kanałów, splanowana głowica, płaski tłok