Witam mam do kupienia cylinder Power Forca i chciał bym się dowiedzieć od was co o nim sądzicie ? Czy jest dobry, czy dodaje dużo mocy itp. itd.
słyszałem od wielu osób ze jest bardzo nie zawodny ale nie wiem jak z mocą i wg
Cylindry w miarę dobre tylko tłok lipny bo w czasie docierania łatwo go zagrzać(AC).
Czyli lepiej go nie kupować
Zastanawiam się nad kupnem Malossi Sport albo Polini Sporta
Co byście doradzili ?
A jaki masz teraz setup?
polini sport jest dobry do stuntu bo ma dość duży moment obrotowy i ciągnie od dołu Malossi ma więcej mocy i daje trochę więcej prędkości
ja polecam malossi sport kolega mial w quantumie na tecnigasię next-r moze osiagi nie byly super bo on trochę źle dotarl slaby wydech seryjny gaźnik i wario ale swist i przyspieche mial piekno zwlaszcza dzwiek wypas
excent napisał:
A jaki masz teraz setup?
Wario: Malossi Multivar
Sprzęgło: Fly
Dzwon: Nie pamiętam
Wydech: Tecnigas Next R
I do tego będzie nie dlugo gaźnik 17,5 mm, stozek i moze jakis wal sportowy
stożek nie będzie konieczny… w sporcie nie daje to za dużo jedynie kłopot z regulacją … w zamian proponuje gasbox mallosi to ci da konkretną reakcje na gaz
a cylinder mallosi sport … nie wiem jak polini bo chyba to jest żeliwo
a jeżeli w tym dyskusja to bez żadnych sporów wygrywa aluminiowy cylinder czyli mallosi
Ogólnie to nie chciał bym aluminiowego cylka bo słyszałem co nieco.
Krótka żywotnośc, jak się zatrze nie można zrobi szlifu itp. itd. chyba że są
jakieś plusy aluminiowego cylka ?
Ogólnie to chciał bym żeby skuter szedł na gumę, dobrze spalił lacia ale to już
pewnie zależy od regulacji ?
Plusem jest szybkie docieranie.
No i oczywiście aluminiowy cylinder lepiej oddaje ciepło tzn. lepiej się chłodzi i szybciej :-> no a z tą żywotnością to nie był bym tak w 100% pewny czy żeliwo ma dłuższą żywotność od aluminium … no fakt aluminiowego nie można oddać do szlifu :-/
A ile trwa docieranie cylindra aluminiowego ? ;>
3 razy krucej niz zeliwnego
Czyli jak np. powiecmy że żeliwo 1000km to alu. 300km ? Bo każdy inaczej dociera !
co ty gadasz stary !! myślisz czemu supermoto w crossach wykorzystują aluminium ? Ona są tworzone do katowania !
+Aluminium
Długa żywotność
Szybkie docieranie ok. 300-400km
Lepsze oddawanie ciepła
przy dobrym tłoku np.vertex (co mallosi wykorzystuje) są niezniszczalne
-
przy nieodpowiednim użytkowaniu np. lanie byle jakiego oleju warstwa nicasilu się luszczy co dalej skutkuje zniszczonym cylindrem
+Żeliwa
Można szlifować
-
gorsze oddawanie ciepła
niska żywotność przy katowaniu
długie docieranie ok 1000-1200km
jeszcze jedna przyczyna ze cylindry alumiowe są lepsze od żeliwnych
widziałeś kiedyś cylinder racing bądź evo który jest żeliwny ?
No właśnie ^^
p.s. nie mylić tego faktu że cylindry evo sa remontowane co 500-1000km ponieważ nicasil ma bardzo niski współczynik ścierania i właśnie tłoki wysiadają tam bardzo szybko z powodu dużych przeciążeń … w cylindrze sport znajomy przejechał już 25tys. km i ciągle jeździ na maxa … przyszła zima 2 miesiące stał za 3 razem odpalił
Pozdrawiam i mysle że wyciągniesz coś z tego wyczerpującego posta
A występuje aluminiowy cylinder Malossiego do Kymco ZX ;> Bo szukam i znaleźć nie mogę
A tłoki jakieś niższej klasy ?
No Malossi Sport jest aluminiowy… ale tu masz Kit i gdy go kupisz to razem z nim masz już tłok :mrgreen: teraz to jest większość Kitów sportowych a nie Samych cylków czyli w kicie masz wszystko co niezbędne do zamontowania cyla tzn. uszczelki śrubki tłok cyl itp.
Ale niestety nie wiem czy do twojego skuta będzie ten cyl… powinien być…
Aha i nie oszczędzaj na tłoku lepiej wydać trochę więcej i mieć lepszy
i tłoki Vertex nie są aż tak drogie… cena jest normalna a jakość doskonała
malossi sport to zeliwo wes airsal t6 racing albo stage6 sport pro lub hebo alu racing dobre sporty
alumy
Malossi Sport to żeliwo ? o qurwa a miałem zamiar to kupić … a Polini SPort to też żeliwo? i w taki sposób przyłączam się do tematu i się was pytam jaki cylinder z alu ewentualnei żeliwo był by najlepszy do Mojego Peugeot JetForce C-tech ???
Pozdro