Hejka mam takie pytanie muszę wymienić głowice bo urwał a mi się szpila i postawnowiłem kupić cylinder z głowica(w zestawie jest taniej niż np. sama głowica ) tylko tak , jaki cylinder kupić 80 70 65 /?? bo u nas w mieście jest 4 mechaników każdy mówi coś innego np 1 ze jak założę cylinder 80 to wał mi rozsadzi , a np 2 , że jak idalnie dotrę to będzie luz i bende zapierda*** 3 powiedział ze normalnie mogę założyć i bende jezdzić , 4 czwarty nie wiem pierdzielił coś ale to chyba dla tego ze piwo w ręce miał więc go nie słuchałem cenowo założenie cylka z głowicą wałkiem rozrządu od 120 - 160zł . Nie mam zamiaru kupować orginalnych części ponieważ są drogie wiem , że chińskie nie dorównuje tajwańskim częścią .
Więc pytam się was drodzy forumowicze co zrobić jaki cylinder ? Chciałbym dodać , że mam sportowe sprzegło .Nie chce suchych podpowiedzi typu daj 80 będzie Ci zapier****ć tylko coś co ktoś zrobił jakie ma osiągi .Dodam jeszcze skuter to ibis 50 2008 r 4600 przebiegu oznaczenie silnika 139 QMB
Koles ma Cylinder Naraku 80cmm z głowicą + wal w zipp vapor zapieprza mu 130km/h
zlomek napisał:
Koles ma Cylinder Naraku 80cmm z głowicą + wal w zipp vapor zapieprza mu 130km/h
O ja weź się opanuj pisania takich bzdur!!
Na seryjny wał możesz wsadzić nawet cylinder 90ccm i nic się mu nie stanie a v-max jaki wyciągniesz maxymalny po full najmocniejszym tuningu to 90km/h!!
siwy_fact, ale mówisz to po to aby powiedziec czy wiesz , że tak się na pewno nie stanie
Wał na pewno wytrzyma przy 80cc a nawet przy 90cc
To jest 4T więc to nie ma takiej mocy, obrotów żeby wał poszedł się kochać.
A na 80cc v-max może będzie z 80km/h realnej prędkości.
80 może wyciągnie pod warunkiem że wymieni jeszcze wario, gazior, przełożenia, odblokuje moduł… ogółem full tuning zrobi co tylko można.
[ Dodano: 27-05-2009, 13:59 ]
a głowice weź odkręć, idź do tokarza nagwintuje on Ci na większy rozmiar dasz mu parę groszy za to i będzie działać chyba że chcesz koniecznie cylinder zmieniać to do 4T tylko naraku, żadne chińskie gówna za allegro za 150zł bo to samo osiągniesz jak seryjny cylinder przeszlifujesz na pojemność 80.
Jak cylinder masz dobry nie przytarty to nie opłaca się wymieniać na takie gówna z allegro co wytrzymują 2k km i do kosza.
Jak chcesz mam głowice na sprzedaż w dobrym stanie za 30zł
szczerze mówiąc szkoda kasy na tuning silnika 139 QMB … nonsens totalny :!: zrób najlepiej Swap na silnik p/g lub kup nowy skuter jeśli masz kase np. za 4tys. kupisz aeroxa po tuningu na 70ccm i jeszcze inne cuda na kiju … ale najlepiej zrób swap… najlepiej na tym wyjdziesz i będziesz happy :roll:
racja, do chinczykow to tylko swap silnika, mocowania pasuja
elektyke trza jeszcze przerobic z 4t na 2t
no ja np kończe swapa i z silnika jestem zadowolony z elektryką trochę posiedziałem ale podłaczyłem i było trochę roboty ale opłacało się więc mogę ci też polecić to wyjście
SWAP wyniesię cie ok 800-1200zł + ewentualna robocizna
Jaki swap o co chodzi ?
SWAP- dosłownie zamiana, a nam chodzi o zmianę silnika na p/g. P/G- Piaggio/Gilera czyli silnik piaggio.
Chwila może się trochę gubie napisz mi jakie modele by podeszły pod rame chińczyka od którego roku itp.
wszystkie silniki od piaggio i gilery podejdą do twojej ramy
http://www.easyparts.nl/showdrawing/3434/53145/894/0-968-1-m415-m2046-m3434-s3592-d53145/Crankcase.html
przypatrz się mocowanią silnika … są na dole i potem idz pod skuter i przyjzyj się … są identyczne …
ogolna zasada jest taka, chinskie 2t kopiują silniki minarelli ( te co np. w roxach, neosach, boosterach jeżdzą)
zaś chiństkie 4t prubują do bulu skopiować silnik P/G 2t … mocowania te same, bendix rozrusznika pasuje, wariator pasuje, przeciwtalerze itp.)
[ Komentarz dodany przez: Borek02: 29-05-2009, 18:31 ]
No to się wyjaśniło zamykam:)