CPI Oliver Sport

Witam. Z racji tego że mój skuter w 4t po sporym przerobieniu nie dał mi satysfakcji z jazdy a także często się psuł postanowiłem go sprzedać i kupić skuter w 2t. Poszukałem i padło na CPI Oliver Sport 2sów. Skuter rocznik 2006 zwykła 50-tka. Skuter jedynie ma wymieniony wydech na chiński ten "zawijany". Skuter stał prawie rok czasu nie odpalany. Właściciel odpalił go dopiero przy mnie po takim czasie i tutaj zaskoczenie zapalił od dotknięcia oczywiście po włożeniu sprawnego akumulatora. Lecz pojawił się problem. Po chwili gdy skuter jest odpalony cieknie paliwo z gaźnika na ziemię dosyć sporo a druga sprawa jest taka, że skuter nie wkręca się na obroty strasznie go przerywa i praktycznie nie ma mocy aby jechać. Skuter będę mieć dostarczony jutro na przyczepce ale już dziś chciał bym wiedzieć na co zwrócić uwagę odnośnie naprawy. Co mogło ulec uszkodzeniu? Gaźnik był czyszczony przez poprzedniego właściciela ale zero poprawy i podobno nie reaguje na śrubę regulującą mieszankę. Miałem kilka skuterów ale każdy w 4sówie więc na 2t nie wiem od czego zacząć abym czegoś nie zepsuł. Skuter w tamten sezon jeździł podobno 65-70km/h.

Ok skuter dostarczony. Przejechałem się kawałek na nim i jedzie maxymalnie 30km/h i przerywa strasznie tak jak by nie dostawał paliwa. Regulowałem czyściłem nic nie reaguje. Ściągnąłem filtr powietrza tą całą puszkę i myk skuter wkręca się na obroty dosłownie na ful aż piszczy. Zakładam filtr powietrza skuter 30km/h. Poprzedni właściciel wymienił w nim cały gaźnik więc jest nówka. A co do cieknącego paliwa to znalazłem rozwiązanie. Jest lekko pęknięty przy śrubce od spustu paliwa więc dół gaźnika do wymiany. Wracając do tego że skuter bez filtra odpala a z filtrem nie to czy może być to wina źle dobranej dyszy? Może za duża jest i potrzebuje więcej paliwa? Próbowałem jeszcze wyjąć środek wkład filtra powitrza i odpalić go z samym plastikiem ale to nic nie daje nie wkręca się na obroty.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jaki silnik jest w tym CPI jest to model oliver sport rok prod 2006. Czytałem że podróbka minarelli ale nie jestem pewien. Skuter to pełna seria i chcę włożyć w niego cylinder 70cc i jakiś fajny wydech ale nie wiem dokładnie do jakiego silnika szukać żeby nie było problemu.

Siłą rzeczy, Zdjąłeś Filtr powietrza,do gaźnika automatycznie idzie więcej powietrza,a żeby te powietrze przyjąć Dysza do wymiany na większą. A próbowałeś z założonym Filtrem i zdjęta blokada z niego? Jak nie,to spróbuj też tak.

Blokady nie ma. Jeśli dostaje dużo paliwa a za mało powietrza to muszę wsadzić większą dyszę? Czy może mniejszą żeby miał mniej paliwa.

Najpierw sprawdź,jaką masz :D . Jeżeli teraz dobrze Ci chodzi bez Filtra, to i tak znaczy, że ktoś się bawił i musiał włożyć większa dyszę, bo seryjnie to jest Dysza przystosowana pod filtr. Więc w 90 % jest zmieniona już Dysza na większą, i jeżeli chcesz, żeby dobrze Ci hulało,to musisz włożyć jakąś seryjną. A a bawiłes się w regulację gaźnika?

A więc tak gaźnik był wymieniony cały przez poprzedniego właściciela starego niestety nie dostałem. Na dyszy w nowym gaźniku nie pisze jaka jest. Regulacja gaźnika wygląda tak. z filtrem ciężej pali na regulacje mało co reaguje i w ogóle nie wkręca się na obroty. Bez filtra wkręca się na obroty ale z całkiem zakręconym dopływem paliwa (śrubka wkręcona na max). Wystarczy odkręcić o 0,5obrotu i już przy dodawaniu gazu albo przerywa albo całkiem gaśnie robi Buuuu

pawelek1991 napisał:

Po chwili gdy skuter jest odpalony cieknie paliwo z gaźnika na ziemię dosyć sporo a druga sprawa jest taka, że skuter nie wkręca się na obroty strasznie go przerywa i praktycznie nie ma mocy aby jechać.

Od tego zacznijmy. Wygląda na to, że zaworek iglicowy jest uszkodzony. Możliwe również że jest ustawiony zbyt wysoki poziom paliwa w komorze pływaka, w rezultacie skuter się zalewa.

Nowy gaźnik to oryginalny Mikuni, czy może coś innego?

Gaźnik to made in china 17,5mm. Iglica jest na środkowej dawce paliwa nic nie było ruszane w nim od nowości. Poprzedni właściciel założył gaźnik skuter przerywał i odstawił w kąt bo nie chciało mu się tego robić. Pływak sprawdzałem i domyka się całkiem tak jak powinien nawet zmniejszyłem mu trochę tą blaszką aby się szybciej zamykał ale i tak to nic nie dawało. Jutro pojadę po dysze 56 może to coś pomoże. Jest jakiś sposób aby sprawdzić jaki rozmiar dyszy jest w gaźniku? Na dyszy nie pisze nic.

Ten gaźnik jest za duży. Cylinder jest seryjny, a seryjnie jest w tym skuterze montowany gaźnik 12mm (Mikuni VM16). Możliwe że mniejsza dysza coś tu pomoże.

Jutro dostanę od poprzedniego właściciela seryjny gaźnik do tego skutera lecz nie wiem czy jest sprawny. Z tego co wiem to ciężko palił i dlatego wymienił gaźnik bo nie chciało mu się czyścić. A jeśli nie to kupie ten gaźnik mikuni albo kolega ma do sprzedania dellorto 12mm tylko bez ssania. Czy ssanie pasuje z takiego zwykłego chinskiego gaźnika do dellorto?

Wszędzie czytam o regulacji gaźnika i teraz mam mętlik w głowie. W gaźniku są 2 śrubki i iglica. Iglicą regulujemy dopływ paliwa czyli pierścień na samą górę to najmniejszy dopływ paliwa, a na sam dół największy dopływ paliwa. Śrubka która wystaje ze sprężynką jest od regulacji wolnych obrotów czyli podnosi przepustnice na tyle aby skuter nie gasł na wolnych obrotach. Śrubka którą wkręcamy śrubokrętem jest od regulacji mieszanki paliwowo-powietrznej, czy samego paliwa? I czy ta śrubka podaje więcej paliwa czy więcej powietrza gdy ją odkręcimy?

Odkręciłem gaźnik i zobaczyłem na nim oznaczenie, troszkę poszukałem w google i zobaczyłem aukcje z opisem. Wklejam niżej opis. Sądząc po tym opisie jest to gaźnik 19mm?

NOWY GAŹNIK ODBLOKOWANY DO ŚILNIKÓW 2T

WYMIARY:

CAŁKOWITA WYSOKOŚĆ 117 mm

SZEROKOŚĆ 90 mm

WEWNĘTRZNA ŚREDNICA NA KRÓCIEC GAŹNIKA OK.19 mm

ZEWNĘTRZNA ŚREDNICA NA KRÓCIEC GAŹNIKA OK.24 mm

ŚREDNICA NA FILTR POWIETRZA OK.38 mm