Co zrobić by legalnie jeździć (Karta, AM)?

Witam wszystkich! Jestem nowy na Skuterowo.com.

Mam 15 lat, chodzę do kl II gimnazjum. Mam własny motorower do 50 cm sześciennych. Chcę jak najszybciej zdobyć uprawnienia (kartę motorowerową) by móc legalnie jeździć. W mojej szkole nie organizują żadnych kursów. Gdzie się zgłosić? Gdzie są kursy? Gzie zdać?
I o co chodzi z tym prawem jazdy AM, bo podobno w roku 2013 mają być te prawa zamiast kart motorowerowych? POMOCY ! DORADŹCIE COŚ !

Masz mase tematów i akrtykułów o tym na forum.
W skórcie sprawa ma się następująco: musisz zrobić prawo jazdy AM którego nie możesz zrobić, gdyż nie ma przepisów jakiś tam które pozwalałyby zdać ten egzamin w Polsce. Przykra sprawa

Musisz zaliczyć kursy w szkole jazdy (słyszałem, że ok. 1000zł kosztują), potem egzaminy w WORDzie (praktyka + teoria = 170zł).

Kolego,ale egzaminów na AM nie ma narazie!

dodge napisał:

Kolego,ale egzaminów na AM nie ma narazie!

Kolego może najpierw się zorientuj, a potem się wypowiadaj! Cena kursu zależy od szkoły i miejscowości, ja widziałem oferty zarówno za 600 jak i 900 zł. Egzamin tak jak napisał Shyem 170 zł.

''Uwaga! z powodu braków w zapisach w Ustawie o Kierujących kat. AM w całej Polsce jest zawieszona z powodu braku instruktorów szkolących. Termin przywrócenia możliwości szkolenia nie jest znany. Zapytania proszę kierować do Ministerstwa Transporu.''

Dziękuję za uwagę, dobranoc. :)

Jak cytujesz to podaj źródło, ja w 30 sekund znalazłem we Wrocławiu szkoły jazdy oferujące kurs AM, a w Wordzie jest info, że od 5 maja są egzaminy przeprowadzane...

http://www.skuterowo.com/chcesz-zdawac-egzamin-na-prawo-jazdy-am-nie-masz-jak/ Tutaj coś wspominali, ale to dawno było i już pewnie poprawili te ustawy. ;)

Możliwe,że już to zmienili..

Napisałem, że już poprawili te ustawy. :| Można spokojnie zdać.