Co to za blokada

Witam. Mam pytanko, moze ktos wie.
Pod obciążeniem wkręca sie na max 7200 obr/min
Przy podniesionym tylnim kole max 8200 obr/min

Przy 7000 potrafi jechac 40km/h jak i 65km/h z górki.

A ile byś chciał żeby się wkręcał ? 10tyś? 11? Pewnie blokada to czujnik na dwonie sprzęgła, to co ja mam.

Obrotomierz ma tak do 12k to tak 12k powinien na podniesionym kole, bo bez obciążenia jest. Jakby nie bylo blokady to powinien bez problemowo :). Własnie mam cos kolo sprzęgla na pokrywie, bo innych blokad nie stwierdzilem. wrzuce zdjęcia do mojego profilu, kto zainteresowany to moze looknąć w galerii.I jak to obejść :).

Dołącze jeszcze zdjecie gaznika po zdjęciu pokrywki, jest tam jakas spreżynka w gazniku i na dekielku jest ze srubką.

i co z tego, że 12 k rpm na obrotomierzu jest ? Jak by tyle obrotów miał to po chwili by tłok przez głowicę wyleciał, to nie są silniki aż tak wysoko obrotowe

Spoko, tylko sie pytam czy to jakas blokada czy kazdy skuter zatrzymuje sie na 8k obrotów, bo czytalem troche i wywnioskowalem ze powinien spokojnie ponad 8k osiągać, bo tak kaza sprawdzac czy jest blokada, czy powyzej 8k przerywa, a u mnie po prostu nie ciagnie wiecej:(. Jak ktos moze rozszyfrowac ze zdjec czy mam jakas blokade to bardzo prosze :).

To jest Twoja blokada. Dla pewności sprawdź czy kabelek który z niej wychodzi idzie do modułu CDI - jeśli tak to go rozłącz ale zrób to w takim miejscu aby w razie czego dało się go złączyć ponownie. Czujnik ten liczy obroty dzwonu sprzęgła ( na dzwonie jest mała wypukłość i jest to magnes ) i wysyła impulsy do modułu CDI który z kolegi blokuje resztę.

PS. Jaki masz przebieg że już chcesz rozblokować silnik ? Bo z tego co widzę to sądzę że przebieg jest malutki.

Dzieki za merytoryczną odpowiedź :). Nie chce narazie odblokowac silnika bo nie potrzebuje, jeżdze w granicach 40-50 km/h. Po prostu chce wiedziec jakie blokady mam. A w sumie to chce go calkowicie odblokowac, a potem zalozyc mu moduł na 45km/h zalaczany i rozlaczany z ukrytego guzika, bo u mnie mandaty drogie za odblokowanie, a w wiekszosci nie potrzebuje wiecej jechac jak 50km/h. a na wyjatkowe okazje miec wiecej mocy do odblokowania :).
Przebieg: 200km.

Ja myslalem ze to jest odpalanie z pilota :).Bo cos tam sie w tym miejscu przełącza jak chce jechac i zalaczam tryb jazdy.
Pozdro dla wszystkich.
Dzisiaj żałoba po kompromitacji naszej reprezentacji :(.