Witam,
Dziś przyszła do mnie przesylka od Pana mielocha- była to sprężna docikowa żólta +15%
Pojechałem do kolegi(ma klucz penumatyczny), odkręciłem dzwon sprzęgła itd. i po chwili ukazała mi się moja aktualna sprężyna(oryginalna) któą wyciągnąłem i na jej dole było cos co jest pokazane na zdjęciu poniżej.
Gdy chciałem to coś wsadzić do sprężyny żółtej okazalo się, że jets to za duże i że się nie zmieści(a przez chwile mjej nie uwagi kolega to przypadkiem rozwalił) i teraz jeżdżę na samej sprężynie bez tego czegoś.
I moje pytanie brzmi następująco:
-czy można bez tego jeździć??
-jak się zwie to coś ;p :mrgreen: .
to jest jak gdyby prowadnica sprężyny. Raczej można bez tego jeździć bo ja tego nie mam Ale nie wiem czy masz takie jakby miejsce na sprężyna żeby ona była na środku.
Włąsnie chodzi mi o to, że jak zdjąłem starą sprężynę to chciałem zobaczyć ile tam jest miejsca jeszcze w środku i praktycznie miejsca już nie było(owszem był niewielki luz ale tak chyba musi byc) a gdy założyłem żółtą sprężynę to było tak jak na seryjnej razem z tm czymś więc jeśli bym dokupił(może wie ktoś ile to może kosztować )
to coś to nie wiem ile by mi tam miejsca zostało.
Obe obydwie były na środku ale tylko wtedy gdy położyłęm je na “leżąco” a tak to chyba nie zresztą jakoś nie specjalnie się temu przypatrywałem
I jeszcze jedno, czy można jeździć na samej sprężynie dociskowej bez wymiany sprężynek sprzegła i dyszy głównej gaźnika ?? Pytam dlatego że sprężynki i dysze będe mał dopiero we czwartek a chce sobie trochę pojeździć i nie wiem czy mogę :shock: .
To jest TwistControl
[code:1:0b3689ec57]Wszyscy wiemy jak spore stratu osiagów powoduje skręcanie się sprzężyny centralnej wariatora. Straty te ocenia się na ok 15%. Aby przeciwdziałać temu zjawisku należy zastosować właśnie Twist Control. Twist Control poprawia osiągi nawet niestuningowanych pojazdów- przyśpieszenie wzrasta zauważalnie pomimo niskich nakładów. W przypadku pojazdów stuningowanych uważamy , iż nie zastosowanie tego wynalazku mocno zaniża możliwości całego układu. Polecamy gorąco! Uwaga! W zestawie nie ma sprężyny centralnej- zdęcie obrazuje montaż elementu. Uwaga! Do montażu niezbędne jest zakupienie smaru do wariatorów i przekładni. Smar ten pomaga również utrzymać na miejscu kulki łożyska. Twist Control prosimy mocować od strony talerzy na tylnej osi.[/code:1:0b3689ec57]
Przeczytaj sobie a będziesz wiedział do czego służy Ale jeśli nowa sprężyna wchdozi ciaśniej niż seryjna bez TwistControl to będzie ok … choć lepiej byś miał gdybyś to jednak miał
Co do dyszy to oczywiści i sprężynki również mozesz tak jeździć
A i pamiętaj im twardsze sprężynki = cięższe rolki mniej twarde sprężynki = lżejsze rolki :roll:[scroll:0b3689ec57]Pozdro![/scroll:0b3689ec57]
JA pier**** taki twist control na allegro(z firmy naraku) kosztuje 100zł!!!
Jak wspomniałem ja i poprzedni kolega… to nie jest potrzebne… mile było by widziane… ale nie potrzebne :roll: odpowiedz jest taka: zależy ci na osiągach i przyśpieszeniu? kup to jeśli nie to nie kupuj
ty się przejmujesz niech kolega ci to odkupi
No właśnie skoro kolega to rozwalił to niech to kupi:D
takie coś możesz kupić za 20zł firmy malossi na racing-planet.pl powinno być.
malossi twist control czy jakoś tak.
[ Dodano: 23-05-2009, 13:14 ]
http://www.racing-planet.pl/scootertuning-torsion-control-malossi-p-3143-1.html?sessID=1e9b4f5182baa763f62b32f7c62843d4
o to właśnie.